Missie

Sittard-Geleen lijkt voor veel mensen op het eerste gezicht een stad van industrie. Groen wordt alleen verbonden met de ‘buitendorpen’.
Insiders weten echter dat in Geleen veel straten en wijken (juist ook de straten waar voorheen mijnwerkers woonden!) een erg groene uitstraling hebben, en opvallend weinig mensen weten dat Sittard van oudsher heel veel, maar voor velen onbekende groene oases heeft, midden in de stad. Oases met boeiende verhalen!

sittard

De werkgroep ‘Geheime Tuinen’, één van de werkgroepen van de Vereniging Sittards Verleden, doet onderzoek naar deze tuinen en andere groenstructuren.
Als werkgroep ‘Geheime Tuinen’ willen wij u mee nemen achter de coulissen en u laten zien hoe veel groen er in de stad is en hoe verrassend divers dit stadsgroen is. De werkgroep presenteert de tuinen door de geschiedenis van het groen te combineren met de verhalen er rond omheen. Verhalen van dichters, zangers en bokkenrijders, van lief en van leed. Hierdoor ontstaat een ‘groen verhaal van de stad’. Dit verhaal wordt vervolgens verteld middels rondleidingen, in gedrukte en digitale vorm en gevisualiseerd in o.a. objecten met ‘meerwaarde’.

Rondleiding
Iedere eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de Geheime Tuinen. Vertrek 11.30 uur in de Jardin d’Isabelle (via steegje naast de Michielskerk aan de Markt bereikbaar). Duur ca. anderhalf á twee uur.

Voorzitter van de werkgroep ‘Geheime Tuinen’, tevens contactpersoon, is de bedenker van het concept, Peer Boselie.
Voor contact met de werkgroep:  info@geheimetuinenvansittard.nl

Boekje

Bij de VVV-vestiging en de boekhandel in Sittard is voor het luttele bedrag van € 3,— “De Geheime Tuinen van Sittard, onverwachte groene oases en hun verhaal” te koop. Dit zeer handzame en fraai geïllustreerde boekje is bedoeld voor mensen die op eigen gelegenheid en op het moment dat hen het beste uitkomt de “Geheime Tuinen van Sittard” willen bezoeken. Maar het is ook heel geschikt om thuis (na) te lezen over de geschiedenis of de verhalen die bij de tuinen horen. En . . . je kunt het aan familie, vrienden en kennissen geven om laten zien, hoeveel moois Sittard eigenlijk te bieden heeft!

Ook is er een box met verhalen speciaal gericht op kinderen verschenen, geschreven en geïllustreerd door lid van de werkgroep Conny Bijdevier. Te koop bij de boekhandels in Sittard en de VVV , voor de prijs van 5 euro. Een aanrader!

 

 

cfy6y31d6eh2ns2vetm5qewza

 

Voor meer informatie over de Vereniging Sittards Verleden, die o.a. een boeiend tijdschrift uitgeeft en al jarenlang een drukbezochte lezingencyclus organiseert,

zie: www.historiesittard-geleen-born.nl/vsv