MAANDELIJKSE WANDELINGEN: De werkgroep geheime tuinen verzorgt iedere éérste zaterdag van de maand een gratis wandeling, die begint om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle. De wandeling duurt ca 1,5 á 2 uur.
GEBOEKTE WANDELINGEN: Er zijn ook (betaalde) wandelingen te boeken! Leuk voor bijvoorbeeld familie- of bedrijfsuitjes. Zie hiervoor knop ‘wandelingen op aanvraag’
Graag tot ziens op een van onze wandelingen!
Per wandeling bekijken we of het nodig is om vooraf in te schrijven via info@geheimetuinenvansittard.nl
We gaan ervan uit dat de deelnemers gezond zijn en geen besmettelijke klachten hebben. De gids bespreekt met de deelnemers de gang van zaken tijdens de wandeling.Geef elkaar de benodigde ruimte. De gids mijdt te drukke plekken en wacht met het vertellen van zijn / haar verhaal tot de hele groep ter plekke is.
Met dank aan allen die hebben meegewandeld:
van November 2024 tot en met Februari 2025 zijn er
géén wandelingen op de eerste zaterdag van de maand!
We hopen u weer te zien op zaterdag 1 maart 2025!
Een bezoek aan twee bijzondere tuinen,
verhalen van overleden Sittardenaren
Op zaterdag 5 oktober brengen we een bezoek aan twee tuinen, die niet vaak opgenomen zijn in onze wandelingen. We beginnen met een bezoek aan de Algemene Begraafplaats. Die is als groene oase de moeite waard en biedt bovendien de mogelijkheid, om een bezoek te brengen aan een aantal bekende overleden Sittardenaren met hun verhaal. Ook zijn er een aantal bijzondere afdelingen die aandacht krijgen. Daarna gaan we naar de tuin van Huize Regina Carmeli, die niet officieel tot de 24 geheime tuinen behoort, maar wel zeer de moeite waard is.
Tijdig aanmelden is gewenst, want er kunnen maximaal 15 deelnemers mee. Tot ziens op zaterdag 5 oktober om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle (via ‘getske’ rechts van de Michielskerk aan de Markt te bereiken’, na ca 100 meter aan rechterhand). Denk aan goed schoeisel en eventueel regenkleding! Aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
foto: Limburger
7 september 2024: wandelend stilstaan in geheime tuinen!
Op zaterdag 7 september wandelen we langs enkele tuinen die bij velen wel bekend zijn, maar waar we meestal langslopen. Nu blijven we enkele keren stilstaan en horen, voelen, ruiken en zien de plek daardoor op een andere manier. En dat labyrint op de foto? Dat gaan we in ieder geval echt eens lopen! Gaat u mee? Aanmelding hoeft niet deze keer, maar mag wel natuurlijk, via info@geheimetuinenvansittard.nl We zien u graag komen! We vertrekken om 10.30 uur vanaf de jardin d’Isabelle (‘getske’ in naast Michielskerk op de Markt, na ca 100 meter aan rechterhand). Denk aan kleding die op het weer is afgestemd
3 augustus 2024:
Wandelen met Sint Rosa
Tijdens het laatste weekend van augustus wordt traditiegetrouw de beschermheilige van Sittard vereerd : St. Rosa. Tijdens de geheime tuinen wandeling op zaterdag 3 augustus bezoeken we een aantal locaties, waar wij haar tegenkomen. Met de verhalen, die ter plekke verteld worden, wordt duidelijk, wie zij was / hoe ze geleefd heeft / wat ze gedaan heeft en waarom zij stadspatrones is geworden. Tevens komt aan de orde, hoe de Sittardenaren in de loop der eeuwen haar bedankt / geëerd hebben. Tijdig aanmelden is gewenst, want er kunnen maximaal 15 deelnemers mee. Tot ziens op zaterdag 3 augustus om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle (via ‘getske’ rechts van de Michielskerk aan de Markt te bereiken’, na ca 100 meter aan rechterhand). Denk aan goed schoeisel en eventueel regenkleding! Aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Wandeling zaterdag 6 juli 2024: “tuinen en geloof”
Tijdens de wandeling op zaterdag 6 juli wordt aandacht besteed aan de relatie tussen tuinen en het geloof. We komen dat op meerdere plaatsen tegen, zoals in kloostertuinen en zelfs IN een kerk. Met het bezoeken van een aantal van deze locaties en de daarbij behorende verhalen wordt duidelijk, waarvoor de tuinen door de religieuzen gebruikt werden. Vertrek weer 10.30 uur in de jardin d’Isabelle (via ‘getske’ naast Michielskerk op de Markt te bereiken). Duur: ca 1,5 á 2 uur.
Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen, dus vergeet niet je tijdig aan te melden via info@geheimetuinen.nl
Si-Tard op het festival Geheime Tuinen23 juni 2024
23 juni 2024 Jardin d’ Isabelle van 14.00-14.30 uur
Het Sittards Mannenkoor Si-Tard, opgericht op 3 april 1897, is een eigentijds koor dat musiceert op hoog niveau. Het koor bestaat uit meer dan 60 zangers met liefde voor de koormuziek en stelt zich ten doel de toonkunst te dienen.Binnen het Sittards gemeenschapsleven heeft Si-Tard zich een gewaardeerde plaats verworven. Altijd present, zowel bij feestelijke als bij droevige gebeurtenissen. Si-Tard verzorgt jaarlijks een aantal concerten. Vaste evenementen in het jaarprogramma zijn het voor- en najaarsconcert en het kerstconcert. Ook tijdens de jaarlijkse Rosa-processie is Si-Tard aanwezig.Si-Tard bestaat al langer dan 125 jaar, en is nog steeds: Springlevend en energiek!Woensdag-avond? Si-Tard-AVOND! Kom gerust eens de sfeer bij ons proeven op woensdagavond van 19.30-21.45 uur, Jochem Erenshoes, Kloosterplein 3 6131 EP Sittard
KRUIDENWANDELING TIJDENS GEHEIME TUINEN FESTIVAL (Agnetentuin) 23 juni 2024 om 13.30 uur!
Op het Geheime Tuinen Festival op zondag 23 juni verzorgt meesterherboriste Bianca Kruitz een kruidenwandeling door de Agnetentuin. Tijdens de wandeling door de oude kloostertuin vertelt zij over de aanwezige kruiden, eetbare planten en interessante bomen.
De wandeling start om 13.30 uur vanaf de veranda in de tuin. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. De ingang van de Agnetentuin bevindt zich aan de Engelenkampstraat, naast de voormalige school Mavo Land van Gulick.
Archeologische vondsten uit de grachten / schootsvelden bij festival geheime tuinen 23 juni 2024
12.00-17.00 uur ín Ursulinentuin
Rens Dormans staat weer, als vice-voorzitter LGOG sectie archeologie en bestuurslid stichting erfgoed Stein (en gids fort Sanderbout!) met een aantal vondsten in een kraampje in de Ursulinentuin.U mag ook zelf gedane vondsten meenemen en laten determineren!!
Volkstuinen van De Gats bij het Geheime Tuinenfestival.
23 juni 12.00-17.00 uur
Volkstuinencomplex De Gats is één van de 12 volkstuinencomplexen in Sittard. De Gats is het oudste complex: eind 17e eeuw waren er op deze plek al volkstuinen! Vroeger werden deze tuinen voornamelijk gebruikt voor het telen van groente; tegenwoordig is de invulling van de ruim 50 tuinen heel divers: natuurlijk is er nog een aantal traditionele groentetuinen. Deze groentetuinen verschillen qua beplanting echter enorm van elkaar omdat tuinders van diverse nationaliteiten een tuintje huren in De Gats: typisch Chinese, Syrische, Spaanse, Italiaanse, maar natuurlijk ook de oer-Nederlandse groenten zijn er te vinden. En fruit ontbreekt uiteraard ook niet: appels, peren, pruimen, kersen maar ook vijgen, abrikozen, kweeperen en druiven; daarnaast allerlei kleinfruit zoals aardbeien, bessen, bramen en frambozen. Tenslotte ontbreken de kruiden natuurlijk niet.Behalve groentetuinen zijn er prachtige bloementuinen te bewonderen en er zijn ook tuinen die ingericht zijn om lekker uit te rusten met uitzicht op de binnenstad van Sittard. Kortom: een kijkje achter de poorten van volkstuinencomplex De Gats is zeer de moeite waard!
Voices of Kids op Festival Geheime Tuinen 2024
Het Kinderkoor ‘The Voices of Kids’ is een kinderkoor uit de parochie Overhoven. In het koor zingen kinderen uit Sittard en omgeving. Als koor vinden wij zingen belangrijk, maar dit is niet het enige. We zijn een vriendenclub! Gezelligheid en saamhorigheid vinden wij belangrijk. Wij ondernemen regelmatig leuke activiteiten. De muziek die het koor ten gehore brengt kent verschillende stijlen van modern tot klassiek. Het koor staat onder leiding van dirigent / organist Efrem Verleng. Hij tracht op een laagdrempelige wijze kinderen in contact te brengen met muziek en zang. Muziek speelt immers een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kind. Heel bijzonder is om te benoemen dat sinds 1,5 jaar het kinderkoor een ‘orgelproject’ is gestart waarbij een aantal kinderen van het koor orgeleducatie (orgelles) volgen (voorafgaande en na de wekelijkse repetities). Een aantal van deze kinderen begeleiden al zelf op het orgel regelmatig het kinderkoor. Het koor repeteert iedere vrijdagavond van 19.30 uur t/m 20.15 uur in het kerkzaaltje van de Heilig Hart kerk te Overhoven (Geldersestraat 37, 6136 AS Sittard). Ieder kind is van harte welkom bij ons kinderkoor! Deelname is geheel gratis.
Het koor zingt 23 juni 204 in de Michielskerk van 12.30 tot 13.00 uur!
Oratoriumvereniging Sittard-Geleen is opgericht in 1945 en heeft een uitgebreid repertoire, van barok tot hedendaags. Met ons bijna 80 jarige bestaan kunnen we met recht zeggen dat wij deel uitmaken van het cultureel erfgoed van de gemeente Sittard-Geleen! Ons doel is om mooie concerten te verzorgen, alleen of samen met andere koren uit de regio. Naast samen zingen vervullen wij ook een maatschappelijke rol. Het oog hebben voor elkaar, ook in moeilijke tijden, daar staan we voor. We schenken oprecht aandacht aan elkaar, ook buiten de koorrepetities om. Tijdens het ‘Geheime tuinen festival’ op 23 juni a.s. geven wij onder leiding van onze dirigent Guido Janssen twee kleine concerten in de Sint-Michielskerk. Op het programma staat muziek van Rutter, Jenkins, Fauré en Chilcott.
U bent van harte welkom: – van 13:45 uur tot 14:15 uur en – van 15:15 uur tot 15:45 uur.
Plaats: Sint Michielskerk, Markt 24, Sittard
De entree is gratis. Aan het eind van ons concert krijgt u de gelegenheid ons koor financieel te steunen.
Ons programma bestaat uit de volgende mooie muziek:
– Bob Chilcott – Just as I am – Gabriel Fauré – Cantique de Jean Racine – Karl Jenkins – Ave Verum (Stabat Mater) – John Rutter – Look at the world – A Gaelic blessing – The peace of God
SEE SHARP BIG BAND OP FESTIVAL!
Wat ruist er door het struikgewas?
Al voor de derde keer op rij zal de SEE SHARP BIGBAND tijdens het Geheime Tuinen Festival een muzikaal boeket presenteren van swing & latin. Natuurlijk staat ook het Limburgstalige nummer ZUNKE weer op het programma, een vrije vertaling van de onlangs ontdekte crooner song “The Sun is out” van Toon Hermans…. Potverdorie nog eens aan toe zeg! Save the date * zondag 23 juni * vanaf 12 uur * Geheime Tuinen Festival * Agnetentuin Sittard.
De Agnetentuin is te bereiken via de ingang aan de Engelenkampstraat, naast de voormalige school Land van Gulick.#SEESHARP#BIGBAND#LIMBURG#SITTARD
Het 10e festival Geheime Tuinen! Noteer alvast zondag 23 juni van 12 tot 17 uur. Verhalen, zang, gedichten, wijn, muziek, creativiteit en nog meer. O ja, en mooie tuinen natuurlijk! Ja, Baroesjko doet ook weer mee, maar ook nieuwe deelnemers als de Oratoriumvereniging en the voices of kids. Binnenkort stellen we ze voor, aan het programma wordt gewerkt
Wandeling “ SITTARD-VESTINGSTAD” op zaterdag 1 juni 2024.
Sittard werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot 1 van de 5 mooiste kleine vestingsteden van Nederland. Vandaag lopen we over de wallen, zodat we ons een beeld kunnen vormen van wat de vestingwerken zoal inhielden. Bovendien geeft dit een unieke / van bovenaf kijk op een aantal van de 24 geheime tuinen. Kortom : een combi-wandeling van historie en tuinen. De wandeling zal ongeveer 1,5 uur duren en start om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen, dus tijdig reserveren via info@geheimetuinenvansittard.nl is aan te bevelen!
OORLOG EN BEVRIJDING
Op 4 en 5 mei staan we elk jaar even stil bij de Tweede Wereldoorlog. Dat willen we tijdens onze maandelijkse (gratis) wandeling van de werkgroep Geheime Tuinen ook doen, zeker nu we in het najaar zullen gedenken dat Sittard 80 jaar geleden bevrijd is.
Deze maandelijkse wandeling leidt op zaterdag 4 mei langs enkele plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk zullen de meeste plekken verwijzen naar de zwarte bladzijden van deze oorlog. Omdat we ons in afstand en tijd moeten beperken zullen we vanzelfsprekend niet alle locaties in en om onze stad kunnen bezoeken. De bedoeling is wel om een goed en gevarieerd beeld te laten zien. Welkom daarbij!
Tijdens onze wandelingen staan we regelmatig ook even stil om iets te vertellen of toe te lichten. Het zijn geen doorstappers!
Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Sint-Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal naar verwachting zo’n 2 uur duren.
Vergeet niet goed schoeisel aan te trekken en uw kleding aan te passen aan de weersverwachting.
En . . . overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEG DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN
VERHALEN UIT DE KLOOSTERTUIN Geheime Tuinen wandeling zaterdag 6 april
We gaan weer wandelen door de Agnetentuin, de tuin van het voormalig klooster St.-Agnetenberg, samen met gastgids Paul van Huet. Voor deze wandeling was vorig jaar zoveel belangstelling dat we deze op zaterdag 6 april nogmaals organiseren. Paul bracht in de jaren ’50 / ’60 zijn jeugd door in de tuin, waar zijn vader jarenlang als tuinman in dienst was van de zusters van het Kostbaar Bloed.
Vanaf ons startpunt in de Jardin d’Isabelle lopen we allereerst naar de Dobbelsteynporte, waar we je meenemen in het verhaal over de historie van het klooster en haar bewoners. Ook de plannen voor de herbestemming van het kloostercomplex en de voormalige school van de zusters aan de Engelenkampstraat komen ter sprake. Vervolgens wandelen we door de Agnetentuin en zal Paul van Huet ons zijn jeugdherinneringen aan de tuin vertellen. Oude foto’s brengen zijn verhalen voor ons in beeld.
Start wandeling: 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad.
Te bereiken via het poortje naast de Michielskerk aan de Markt. Duur wandeling: ongeveer 1 1/2 uur Vanwege de maximale groepsgrootte graag vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
1 APRIL PAASEIEREN ZOEKTOCHT IN AGNETENTUIN
Op tweede paasdag 1 april komt de paashaas weer naar de tuin van het klooster St.- Agnetenberg in Sittard. Nee, het is geen 1 april-grap. Hij komt echt en gaat ook dit jaar weer heel veel chocolade eieren in de tuin verstoppen, waaronder een aantal gouden! Kom je meehelpen om ze te vinden? De paaseieren zoektocht start om 12.00 uur. Deelname kost € 2,50, ter plekke contant te betalen. Neem zelf je eigen mandje mee. In de veranda in de tuin is koffie, thee en fris met iets lekkers te koop.
Wil je meedoen, geef je dan uiterlijk woensdag 27 maart op via dieneke.onderdelinden@gmail.com Vermeld bij je aanmelding duidelijk je naam en je leeftijd.
Let op: de tuin kun je alleen bereiken via de ingang aan de Engelenkampstraat (naast de voormalige Mavo Land van Gulick). Het bord met de paashaas wijst je de weg naar de tuin.
Deze activiteit wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Tuinbrigade van de werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden.
Wandeling 2 maart 2024: Lente!
We gaan weer wandelen! Thema: Lente! We gaan langs groene lenteverhalen, maar zien ook een al bijna verrezen Christus. Hoe kan dat??Loop mee en ervaar…
Zaterdag 2 maart om 10.30 uur vertrekken we, op de bekende plaats in de jardin d’Isabelle (in paadje langs de kerk op de Markt van Sittard, na 80 meter links). Denk aan goede kleding. De wandeling zal ca 1,5 uur duren. Aanmelden is deze keer niet nodig, maar mag zeker!
Graag via info@geheimetuinenvansittard.nl
Winterstand: géén wandelingen voorlopig!
We gaan in winterstand, géén wandelingen voorlopig. Op zaterdag 2 maart start het wandelseizoen weer, die datum mag u alvast noteren😀 Intussen kunt u natuurlijk wel zelf door de tuinen wandelen, óf een van de themawandelingen die door op de site van Visit Zuid Limburg worden aangeprezen, zie link!
Mooie dagen en hopelijk een vredevol 2024 gewenst!!
De wandeling “Lopen met Rosa” op 5 augustus jl. was al gauw volgeboekt, waardoor een aantal aanmelders teleurgesteld moest worden. Welnu : op zaterdag 2 december doen we deze wandeling nogmaals, dus een nieuwe of herhaalde kans op deelname.
Er zijn meerdere locaties waar Sint Rosa aanwezig is, in kerken natuurlijk, maar zeker ook buiten, in tuinen, op muren en soms op onverwachte plaatsen… We gaan er een aantal van bezoeken. Niet állen gaan over de heilige Rosa, er is ook nog die andere Rosa…. Loop je mee?
Tijdens onze wandelingen staan we regelmatig ook even stil om iets te vertellen of toe te lichten. Het zijn geen doorstappers! Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Sint-Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal naar verwachting zo’n 2 à 2,5 uur duren. Vergeet niet goed schoeisel aan te trekken en uw kleding aan te passen aan de weersverwachting. En . . . overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
Van oudsher waren 1 november, Allerheiligen, en 2 november, Allerzielen, dagen van gedenken.Die betekenis is meer en meer op de achtergrond geraakt maar de behoefte om in gedachten even stil te staan bij iemand of iets ervaart iedereen van tijd tot tijd. Gelukkig zijn er nog altijd plekken van rust en stilte waar gedenken een grote rol speelt. Dat kan een begraafplaats zijn of een urnenhof, een gedenkteken of een memoriebos. Gelegenheden te over in en om onze stad! Het voornemen is om tijdens onze maandelijkse (gratis) wandeling op zaterdag 4 november enkele van deze gedenkplekken te bezoeken. Welkom daarbij! Tijdens onze wandelingen staan we regelmatig ook even stil om iets te vertellen of toe te lichten. Het zijn geen doorstappers! Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Sint-Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal naar verwachting zo’n 2 à 2,5 uur duren. Vergeet niet goed schoeisel aan te trekken en uw kleding aan te passen aan de weersverwachting. En . . . overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
De maandelijkse wandeling van de Geheime Tuinen zal op 7 oktober, enkele dagen na Dierendag (en dus na het feest van St Franciscus) rond zijn verhalen in ‘het Sittardse’ gaan.We blijven in en om het centrum van de stad. Daar zullen we meerdere sporen van Franciscanen tegenkomen, maar ook van invloeden die hij op mensen heeft gehad..Welkom om 10.30 uur in de jardin d’Isabelle. De wandeling duurt ca 1,5 uur. Denk aan de goede kleding en schoeisel.Opgeven via info@geheimetuinenvansittard.nl
Opening Festival Geheime Tuinen met: De Straatwakers! Locatie: vóór de Michielskerk aan de Markt
zondag 24 september 12 uur!
De Straatwakers spelen een mix van eigen nummers en covers, op een aanstekelijke en ongedwongen manier. Blues, folk en pop in een akoestisch jasje. Verwacht meerstemmigheid, mondharmonica, Nederlandstalig en Engelstalig. Lekker spelen toch! Kom luisteren!
PROGRAMMA FESTIVAL GEHEIME TUINEN 2023
Oude recepten op het festival!
Stichting Soleur is ook op het festival aanwezig (zondag 24e september). De stichting bezit Limburgs grootste collectie (scans van) historische recepten uit Limburgse archieven. Bij elkaar meer dan 8000 keukenrecepten, drankrecepten, geneeskundige recepten (ook diergeneeskunde) en ook huismiddeltjes en wat zwarte kunst. De stichting probeert er context aan te geven en ze beredeneerd te publiceren. Enkele recepten liggen gekopieerd voor u klaar, en waar nodig kan uitleg gegeven worden. Ursulinentuin, 12 – 17 uur! Welkom!
Amateurarcheoloog Rens Dormans op het Festival!
Rens Dormans, amateurarcheoloog en vicevoorzitter van de Archeologische Vereniging Limburg (onderdeel van het LGOG) zal op zondag 24 september ook aanwezig zijn op het festival. Hij zal vondsten laten zien die in de onmiddellijke nabijheid zijn gedaan en er ook verhalen bij kunnen vertellen. U kunt ook wat meenemen dat u zelf heeft gevonden en hij kan u daar mogelijk ook informatie over geven!
Welkom tussen 12 en 17 uur in de Ursulinentuin!
Volkstuinencomplex De Gats op het Festival!
Volkstuinencomplex De Gats is één van de 12 volkstuinencomplexen in stadsdeel Sittard. De Gats is het oudste complex: in de 17e eeuw waren op deze plek al volkstuinen.Vroeger werden de tuinen voornamelijk gebruikt voor het telen van groente. Tegenwoordig is de invulling van de ruim 50 tuinen heel divers: natuurlijk is er nog een aantal traditionele groentetuinen. Deze groentetuinen verschillen qua beplanting enorm omdat tuinders van diverse nationaliteiten een tuintje in De Gats huren: typisch Chinese, Syrische, Spaanse, Italiaanse, maar natuurlijk ook de oer-Hollandse groenten zijn er te vinden. Ook allerlei fruit is er te vinden: appels, peren, kersen, pruimen, maar ook vijgen, abrikozen, kweeperen en druiven; daarnaast allerlei kleinfruit: aardbeien, bessen, bramen, frambozen,etc. Tenslotte ontbreken de kruiden natuurlijk niet.Behalve groentetuinen zijn er prachtige bloementuinen te bewonderen en een paar tuinen zijn ingericht om lekker uit te rusten met uitzicht op de binnenstad van Sittard.Kortom: een kijkje achter de poorten van volkstuinencomplex De Gats is zeer de moeite waard!
Muziek met René Haustermans op het Festival
René Haustermans (Sittard,1977) zingt, vertelt en schrijft. Alles wat René doet zit op het snijvlak van cultuur(-hitsorie), kunst en levensbeschouwing. Deze unieke combinatie van disciplines maakt René, René.In de jardin d’Isabelle te zien en horen!
Dichters uit Sittard op het Festival!
Als bijna ieder jaar zijn er ook weer mooie, bijzondere, ontroerende, vernieuwende gedichten te horen van eigen bodem.John Hertogh, Lizette Colaris, Phil Schaeken en Anne Marie Gulikers, allen in meerdere of mindere mate bekend van krant, radio en TV, zullen voor u hun werk laten horen in de jardin d’Isabelle. Welkom!
Imker Eerlijk Heerlijk Honing op het Festival!
Kom tijdens het Geheime Tuinen Festival naar de markt in de Ursulinentuin (12-17 uur) en maak kennis met de producten van imkerij Heerlijk Eerlijk Honing!De honing van imkerij Heerlijk Eerlijk Honing is 100% natuurlijk en koud geslingerd. Onze bijenkasten staan in de wijk Ophoven in Sittard. Naast onze eigen honing verkopen wij ook producten zoals propoliszalf, Propolistinctuur, honingcrèmes, kaarsen, boenwas en lippenbalsem van ingrediënten uit onze eigen tuin en bijenkasten. Verder maken wij van het onbespoten fruit uit onze tuin halfzoete vruchtenjam en verkopen we verschillende luxe soorten honing van hoge kwaliteit uit Kroatië en Spanje.Meer informatie over onze imkerij vindt u op onze facebookpagina onder ‘heerlijk eerlijk honing’. We zijn bereikbaar via de Messenger van onze facebookpagina of u kunt een email sturen naar heerlijkeerlijkhoning@hotmail.com
Festival Geheime Tuinen: Wijngaard Fort Sanderbout
Kom en beleef 24 september 2023 tussen 12 en 17 uur onze wijngaard op deze unieke locatie in het hartje van Sittard bij Fort Sanderbout. Laat je informeren door één van onze gepassioneerde vrijwilligers en luister naar het verhaal van de wijngaard en de zelf gemaakte wijnen.
Sinds 1989 worden bij Fort Sanderbout druiven geteeld en wijn gemaakt. Op de huidige locatie staan vanaf 2012 zo’n 200 Pinot Gris en Pinot Noir druivenstokken die op een biologisch verantwoorde manier worden geteeld. In 2021 zij we gestart met het op locatie maken van wijn en zijn er nog eens 177 druivenstokken aangeplant. Bij de wijngaard en in het Fort worden rondleidingen gegeven en kunt je onze wijnen zelf proeven.
Tijdens het geheime tuinen festival staan de deuren van de wijngaard en Fort Sanderbout voor je open. Ook kun je tegen een kleine vergoeding dan van onze wijnen proeven.
PICKNICKEN OP HET GEHEIME TUINEN FESTIVAL
OP 24 SEPTEMBER
Bij een festival hoort natuurlijk ook lekker eten en daarom zal Roos van de Groene Alchemist (voorheen Groenten van Roos) dit jaar wederom in de tuin van het klooster St.-Agnetenberg aanwezig zijn met picknickpakketten. Zo kun je heerlijk met je voeten in het gras, liggend op een picknickkleedje, met heerlijk eten en drinken, in het zonnetje genieten van de muziek, gedichten en kunst die het festival te bieden heeft. Dat klinkt als een droom toch?In het picknickpakket vind je een glutenvrije wrap met tzatziki, tomaat en falafel, een miso-wortel salade met sugarsnap, een stuk carrot cake, een chocolade-hazelnootballetje en een bosbes-lavendel spritz ter verfrissing. De pakketten dienen vooraf besteld te worden via https://degroenealchemist.nl/…/picknickpakket-geheime…/ Ter plekke zijn er geen pakketten meer te bestellen.Let op: Bestellen kan t/m 17 september 2023!!Met dieetwensen kan rekening worden gehouden. De picknickpakketten zijn € 15,00 per persoon en zullen op het festival af te halen zijn in de Agnetentuin tussen 12.00 en 13.00 uur.Kom je ook gezellig picknicken?
AFFICHE FESTIVAL 24 SEPTEMBER 2023
WANDELING 2 SEPTEMBER: WATER IN DE GRACHTEN
Dat Sittard behoort tot de vijf mooiste vestingsteden van Nederland brengt duidelijk meer toeristen ertoe om dat met eigen ogen te gaan bekijken. Daarom is het een goede zaak dat de droge grachten aan de voet van de wal Fort Sanderbout gevuld gaan worden met stromend water. Daardoor wordt het beeld van Sittard als (kleine) Middeleeuwse vesting des te aansprekender. Het tracé van de omwalling om de oude binnenstad al wandelend volgend, is de ontwikkeling zichtbaar van wal, gracht en schootsveld tot alleen de straatnaam “Walstraat”. Op de eerste zaterdag van september zullen we zijdelings ingaan op deze ontwikkeling maar ons vooral richten op het belang van het water van de Geleen-/Cötelbeek en de Molenbeek voor het ontstaan en de groei van onze stad. Welkom daarbij!
Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal naar verwachting zo’n 1,5 à 2 uur duren.
Vergeet niet goed schoeisel aan te trekken en uw kleding aan te passen aan de weersverwachting. En . . . overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet! VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN via info@geheimetuinenvansittard.nl AANMELDEN MOGELIJK TOT EN MET DONDERDAG 31 AUGUSTUS
24 SEPTEMBER 12-17 UUR: FESTIVAL GEHEIME TUINEN
Noteer alvast zondag 24 september? In de jardin d’Isabelle, Michielskerk, tuin van Agnetenberg, Toon Hermanshuis en -tuin én de Ursulinentuin weer optredens, demonstraties, wandelingen, muziek, bezinning en méér…Musac, René Haustermans, Resonanz, Lino Litium, De Rollen, #Fruit, Dichters, verhalenvertellers, kruidenwandelaars en verhalenwandelaars, een amateur-archeoloog, moestuiniers en wijngaardeniers heten u welkom. Alles gratis natuurlijk….. Binnenkort meer Alvast van harte uitgenodigd!!!
Zaterdag 5 augustus 2023: Lopen met Rosa
WANDELING IS VOLGEBOEKT!!!!
Augustus: Rosamaand. Er zijn meerdere locaties waar Sint Rosa aanwezig is, in kerken natuurlijk, maar zeker ook buiten, in tuinen, op muren en soms op onverwachte plaatsen… We gaan er een aantal van bezoeken. Niet állen gaan over de heilige Rosa, er is ook nog die andere Rosa…. Loop je mee? Zaterdag 5 augustus, 10.30 uur vertrek in jardin d’Isabelle. Duur ongeveer 2 uur, denk aan goede schoenen en eventueel een jas of paraplu/parasol! Aanmelden: graag via info@geheimetuinen.nl
Op zaterdag 1 juli is er weer een gratis wandeling door de Geheime Tuinen. We gaan wandelen rond het thema: ‘oud hout’. Binnen en buiten tuinen en gebouwen vinden we hout met een verhaal. Daar gaan we er een aantal van ontdekken in het centrum en meteen er omheen…We vertrekken weer als vanouds in de jardin d’Isabelle, om 10.30 uur. De wandeling zal ongeveer 1,5 á 2 uur duren. Denk aan goed schoeisel en eventueel een jas. Aanmelden is verplicht via info@geheimetuinenvansittard.nl . Vol is vol !
Wandeling 3 juni 2023: De Sittardse omwalling
LET OP! Wandeling is al volgeboekt!!
We gaan vandaag een wandeling maken over de omwalling van Sittard. Van dit middeleeuwse verdedigingswerk is nog zo’n 75% over en dat mag best wel uniek genoemd worden. Dit heeft ook bijgedragen aan de uitverkiezing tot één van de vijf mooiste vestingsteden in Nederland. Deze wandeling biedt de mogelijkheid om een aantal geheime tuinen eens vanuit een ander perspektief te zien, wat weer een heel andere indruk geeft. Natuurlijk zal onderweg ook aandacht besteed worden aan bijzonder plekken / andere wetenswaardigheden die we tegenkomen. Tussentijds kunnen her en der ook wat uitstapjes gemaakt worden, mede op wens van de deelnemers. De duur bedraagt zo’n 1,5 uur, maar ja, misschien loopt het wel iets uit?Begin zoals normaal in de jardin d’isabelle, om 10.30 uur!
Vanwege de maximale groepsgrootte wel graag vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Zoals gemeld: zaterdag 6 mei is er géén wandeling!!
Geheime Tuinen wandeling zaterdag 29 april!!
VERHALEN UIT DE KLOOSTERTUIN
Bij uitzondering vindt de eerstkomende wandeling niet plaats op zaterdag 6 mei, maar een week eerder, op 29 april.
En om het maar helemaal anders dan anders te doen, wordt de wandeling deze keer verzorgd door twee gidsen.
Onze speciale gastgids op deze dag is Paul van Huet. De in Limbricht woonachtige singer-songwriter bracht in de jaren ‘50/’60 zijn jeugd door in de tuin van het klooster St.-Agnetenberg, waar zijn vader ruim dertig jaar lang als tuinman in dienst was bij de zusters van het Kostbaar Bloed. Het gezin van Huet woonde op de bovenverdieping van het naast de school van de zusters gelegen gebouw. Nu is daar de Moveoo nachtopvang gevestigd. De grote kloostertuin was Pauls paradijselijke speelterrein.
Via een aantal geheime tuinen in het centrum lopen we door de voormalige schootsvelden naar de Agnetentuin.
Beleef de historie van deze prachtige kloostertuin en laat je meenemen in de verhalen van Paul van Huet. Tijdens de wandeling tonen historische foto’s ons hoe de tuin er tijdens zijn jeugd uitzag. Als afsluiting van de wandeling zal Paul voor ons het lied “160 Jaor Agnetenberg” ten gehore brengen, dat hij in 2017 schreef t.g.v. het feit dat de zusters 160 jaar geleden het klooster betrokken.
Start van de (gratis) wandeling is om 10.30 uur vanaf de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad, te bereiken via het poortje naast de Michielskerk op de Markt. Duur van de wandeling is ongeveer 1 ½ à 2 uur
De paashaas komt tweede paasdag 10 april naar de tuin van het klooster St.-Agnetenberg in Sittard. Ook dit jaar heeft hij weer veel eieren in de tuin verstopt, waaronder een aantal gouden!
Kom je meehelpen om ze te vinden?
De paaseieren zoektocht start om 12.00 uur. Deelname kost € 2,50. Neem zelf je eigen mandje mee.
In de veranda in de tuin is koffie, thee en fris met iets lekkers te koop.
Vermeld bij je aanmelding duidelijk je naam en je leeftijd.
Let op: de tuin kun je alleen bereiken via de ingang aan de Engelenkampstraat (naast de voormalige Mavo Land van Gulick). Het bord met de paashaas wijst je de weg naar de tuin.
Deze activiteit wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Tuinbrigade van de werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden.
STROOMAFWAARTS, STROOMOPWAARTS
Ook al moet je op deze dag op alles bedacht zijn, wees gerust: wij zullen als werkgroep Geheime Tuinen serieus blijven en tijdens onze maandelijkse GRATIS wandeling op ZATERDAG 1 APRIL 2023 vooral aandacht besteden aan de natuur en haar geheimen aan de minder bezochte noordkant van onze stad.
Stroomafwaarts volgen we eerst de Molenbeek, in het begin wel ingeklemd tussen de bebouwing. Na de ter plaatse een mening gevormd te hebben over de toekomst Schwienswei zien we de Molenbeek de Geleenbeek weer opzoeken en gaan dan stroomopwaarts terugwandelen langs de kabbelende Geleenbeek/Cötelbeek, richting toren van de Grote Kerk, het geruststellende baken voor “jedere richtige Zitterder”!
Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal naar verwachting toch wel zo’n 2 à 2,5 uur duren.
Vergeet niet goed schoeisel aan te trekken en uw kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEG DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN
Maart betekent het begin van de lente. De winter lijkt voorbij en het wordt langzaamaan wat warmer. We krijgen weer de tuinkriebels! Allerlei planten bloeien tegenwoordig al vroeger in het jaar, zeker nu er steeds vaker zachte winters zijn. Ook de Geheime Tuinen komen na de winterperiode weer tot leven. We wandelen door de tuinen in het centrum en gaan op zoek naar de eerste voorjaarsbloeiers en horen de verhalen achter de tuinen. Ook bezoeken we de Agnetentuin, de tuin van het klooster St.-Agnetenberg, waar de sneeuwklokjes en helleborussen het voorjaar inluiden. Een mooie gelegenheid voor een (hernieuwde) kennismaking met deze oude kloostertuin, die normaal voor publiek gesloten is.
Tot ziens op 4 maart. We starten de wandeling om 10.30 uur in de Jardin d’ Isabelle aan het Kerkepad, te bereiken via het poortje naast de Michielskerk op de Markt. De wandeling duurt 1 à 1 ½ uur.
Graag aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
4 februari 2023: De 1e wandeling in dit nieuwe jaar gaat (Kollen)bergop en (Kollen)bergaf. De route brengt ons naar de Rosa-kapel, het Memorie-bos (met een mooi zicht op Sittard), de tuin (en misschien ook de kapel) van Huize Regina Carmeli en de Jardin des Roses. Onderweg zal ook aandacht besteed worden aan historische punten die we passeren. Kortom : een wandeling, waarin we wat meters maken met de nodige verhalen. De duur bedraagt ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Vergeet niet goed schoeisel aan te doen en de kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet! Tot ziens op 4 februari om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle! Graag aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Er zal GEEN geheime tuinenwandeling zijn op zaterdag 7 januari 2023!! We heten jullie van harte welkom op de wandeling van 4 februari, 10.30 uur
in de jardin d’ Isabelle
Intussen een mooi Kerstfeest, een ‘gouwe roetsj’ en een mooi begin van 2023 gewenst…
3 december 2022: Verrassende Sinterklaaswandeling!
In de geest van het Sinterklaasfeest kunnen deelnemers aan de wandeling op zaterdag 3-12 hun wens(en) van te voren (bij aanmelding) indienen, dus welke tuin men graag in de wandeling opgenomen ziet. Op grond van de binnengekomen wensen wordt dan de wandeling samengesteld, waarbij echter niet gegarandeerd kan worden, dat elke wens in vervulling gaat. Voor deelnemers die geen wens hebben kenbaar gemaakt of voor de 1e keer meelopen, wordt het dus dan een surprise (wandeling). De duur bedraagt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tot ziens op 3-12 om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle!
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN via: info@geheimetuinenvansittard.nl
WANDELING 5 NOVEMBER 202
Geheimen van begraafplaatsen!
WANDELING IS VOLGEBOEKT!!!
Op zaterdag 5 november gaan we enkele begraafplaatsen bezoeken, waar we bekende, maar zeker ook onbekende verhalen tegen gaan komen. Hoe katholiek waren protestantse Sittardenaren bijvoorbeeld? En wie draagt nu de ‘juwelen’ van Zefke Mols? Dit zijn enkele van de boeiende verhalen die we tegenkomen…
Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad en de wandeling zal naar verwachting ca. 2 uur duren.Vergeet niet goed schoeisel aan te doen en de kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVENvia info@geheimetuinenvansittard.nl
Zaterdag 1 oktober 2022
DE FRANCISCANEN IN SITTARD
Omdat het op 4 oktober niet alleen Werelddierendag is maar in de eerste plaats de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, de grote dierenvriend, willen we tijdens onze maandelijkse GRATIS wandeling op ZATERDAG 1 OKTOBER 2022 aandacht besteden aan de aanwezigheid en de invloed van de diens volgelingen, de franciscanen, in Sittard.
Naast het Kloosterkwartier in de binnenstad zouden we dan naar Watersley en naar Ophoven moeten wandelen. Omdat dat waarschijnlijk te veel van het goede zal betekenen, hebben we niet gekozen voor Watersley maar voor het minder bekende Ophoven. De franciscanen hebben daar een eeuw geleden een indrukwekkend cluster van activiteiten tot stand gebracht.
Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad en de wandeling zal naar verwachting ca. 2 uur duren.
Vergeet niet goed schoeisel aan te doen en de kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN
Op zaterdag 3 september bezoeken we de meest verborgen en geheime van de geheime tuinen, de Agnetentuin. De tuin van het klooster St.- Agnetenberg is gelegen in de voormalige schootsvelden, die zich vroeger om de historische binnenstad bevonden. Op een paar minuten afstand van de Markt met haar drukbezochte terrassen is het een verborgen groene oase aan de rand van het centrum van Sittard. Na het vertrek van de zusters Dominicanessen vestigden in 1857 de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed zich in het klooster. Zij legden buiten de stadswal een nutstuin aan en lieten een doorgang in de wal maken, zodat de tuin vanuit het klooster bereikbaar werd.
Omdat de zusters het vele werk in de tuin niet meer aan konden namen zij eind jaren ’40 van de vorige eeuw een tuinman in dienst. Later werd het de siertuin zoals deze nog steeds te zien is. Sinds het vertrek van de zusters in 2015 wordt de tuin met veel enthousiasme onderhouden door de vrijwilligers van de Tuinbrigade, onderdeel van de werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden.
Tijdens de wandeling staan we stil bij de historie van de tuin en de sporen die hiervan nog zichtbaar zijn. Ook kijken we naar de waardevolle bomen die zich in de tuin bevinden. Verder besteden we aandacht aan de toekomstplannen voor de tuin.
Vertrek om 10.30 uur vanaf de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad, te bereiken via het poortje naast de Michielskerk aan de Markt.
De wandeling duurt 1 à 1 ½ uur.
Vanwege de maximale groepsgrootte graag vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Zaterdag 6 augustus
Keuze-menu wandeling
Vandaag staat er geen thema-wandeling op het programma, maar een “keuze-menu wandeling”. Dit betekent, dat voor aanvang van de wandeling deelnemers aan kunnen geven, welke tuinen ze nog nooit bezocht hebben, maar wel graag eens zouden willen bezoeken. Of dat men een bepaalde tuin graag nog eens zou willen bezoeken. Of dat men nog nooit heeft deelgenomen aan een wandeling en zich graag laat verrassen. Op grond van deze inbreng stelt de gids dan een route samen met voor elk wat wils, waarbij misschien niet elke wens gehonoreerd kan worden vanwege de afstand en / of tijdsduur.
Kortom : “ een wandeling op maat”. Dat betekent, dat de inhoud en tijdsduur van de wandeling pas rond 10.30 uur op 6 augustus bekend worden!!.
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN
via info@geheimetuinenvansittard.nl
SITTARD ALS VESTINGSTADJE EEN BEZOEK WAARD?
Op ZATERDAG 2 JULI 2022 blijven we tijdens de maandelijkse GRATIS wandeling van de Geheime Tuinen van Sittard dit keer binnen schootsafstand van het centrum van Sittard. Sinds Sittard door de ANWB-leden is uitgekozen tot één van “de vijf allermooiste vestingsteden van Nederland”, zie je steeds meer mensen met een route in de hand rondwandelen. Dat is niet de bedoeling van onze wandeling maar wel om met eigen ogen de stand van zaken te bekijken en geïnformeerd te worden over de mogelijke ontwikkelingen, zowel de positieve maar ook de minder wenselijke. Kunnen wij de aangename verrastheid invoelen van de bezoekers van elders? Mogen wij (weer) trots zijn op onze historische binnenstad met de unieke vestingwerken? Vorm uw oordeel tijdens en na onze wandeling op 2 juli! Vertrek om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad en de wandeling zal ca. 1,5 à 2 uur duren. Vergeet niet goed schoeisel aan te doen en de kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN via info@geheimetuinenvansittard.nl
WANDELING 4 JUNI 2022
EEN WANDELING LANGS DE MEANDERENDE GELEENBEEK.
Op ZATERDAG 4 JUNI 2022 voert de maandelijkse GRATIS wandeling van de Geheime Tuinen van Sittard ons van het centrum van Sittard via Ligne naar de Middenweg en terug. Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal ca. 2 à 2,5 uur duren. Daarbij gaan we met eigen ogen de stand van zaken bekijken in het Geleenbeekdal tussen Middenweg en Ligne. In het kader van Corio Glana is men al een aantal jaren bezig ruimte te maken om de Geleenbeek op natuurlijke wijze te laten meanderen en daarbij het natuurlijk, historisch landschap te herstellen. Door klimaatverandering is ook de noodzaak ontstaan om meer water te bergen en daardoor grote hoeveelheden neerslag te verwerken. Niet alleen is daarbij het aanzien van de beek veranderd, ook de omgeving zoals te zien is bij de Ophovenermolen en vooral bij de Ophovenerhof en bij ons rijksmonumentale Stadspark, maar ook bij Ligne en binnenkort in de Parklaan. Vergeet niet goed schoeisel aan te doen en de kleding aan te passen aan de weersverwachting. En overschat in het belang van de medewandelaars uw lichamelijke conditie niet!
VANWEGE DE MAXIMALE GROEPSGROOTTE WEL GRAAG VOORAF INSCHRIJVEN via info@geheimetuinenvansittard.nl
PROGRAMMA
FESTIVAL GEHEIME TUINEN 19 JUNI 2022
ZIE HIERBOVEN!
PROGRAMMA
FESTIVAL GEHEIME TUINEN 19 JUNI 2022
Deelnemers Festival Geheime Tuinen
MUSAC
Musac treedt om 13.00, 14.00 en 15.00 uur op in de Michielskerk. Welkom!
Deelnemers Festival Geheime Tuinen 2022
TED VROEMEN, professioneel beeldend kunstenaar
Inspiratie: De oorsprong van mijn passie voor beeldhouwen ligt in Namibië. Een land dat mijn hart heeft veroverd met haar uitgestrektheid, rust, ongereptheid en veelheid aan kleuren.Daar ontdekte ik de schoonheid en afwisseling in steen. Bergen, steenvlaktes; zo mooi, zo afwisselend; bruin, groen, paars, geel, ik had geen idee dat dit bestond. Hier liggen mijn roots als beeldhouwer. Veel van de door mij gebruikte stenen komen dan ook uit dit deel van de wereld.Transformatie: Het proces van ruwe steen naar een kunstwerk is fascinerend. Spelen met vormen, lijnen en vlakken in een driedimensionale wereld. Een koude ruwe onbeduidende steen verandert door gevoel en intuïtie in iets unieks.Ontwerp van gevoel: Hoe mijn beelden ontstaan verschilt. De ene keer ligt er een ontwerp en daar zoek ik dan de steen bij. Een andere keer laat ik me inspireren door de steen zelf. Bij de laatste werkwijze kijk ik naar de steen en zie het beeld dat zou kunnen ontstaan. Hierbij komt het voor dat er al werkend een ander idee ontstaat of dat de structuur van de steen mij dwingt om een andere weg in te slaan.
De beelden zijn te zien tussen 12 en 17 uur in de jardin des Roses
Deelnemers Festival Geheime Tuinen 19 juni 2022
Waelpoel ROKEN EN STOKEN
Waelpoel Ambachtelijk Roken & Stoken staat voor het ambachtelijk verwerken van (voornamelijk) regionale grondstoffen die geproduceerd zijn met respect voor natuur en milieu. Daarmee worden bijvoorbeeld likeuren en eau de vie’s gestookt van biologisch hoogstamfruit, afkomstig van onder andere Plök, de Vereniging Natuurmonumenten en Stichting Sjweikeser Rèngelaot uit Sweikhuizen. Maar ook Gin, Jenever en Whisky worden gedistilleerd en rijpen momenteel in eiken vaten uit Spanje.
Roken en stoken vindt u op de ‘Markt met Meerwaarde’ in de Ursulinentuin. In de stand vindt u ook informatie over stichting SOLEUR (www.soleur.eu)
Deelnemers Festival Geheime Tuinen 19 juni 2022
PLÖK
Plök is inmiddels al weer vijf jaar bezig als ‘groene innovator en verbinder’, begonnen als vrijwillgerscollectief, inmiddels als actieve stichting. Zij presenteren zich op de ‘markt met meerwaarde’ in de Ursulinentuin.. Welkom!
Deelnemers Festival Geheime Tuinen 19 juni 2022
IMKERIJ HEERLIJK EERLIJK HONING
In de Ursulinentuin op de ‘Markt met Meerwaarde’ Sinds 2019 is Armand gepassioneerd hobby Imker. Zijn bijen staan in de achtertuin in de wijk Ophoven in Sittard. De honing van imkerij Heerlijk Eerlijk Honing is 100% natuurlijk en koud geslingerd. Van o.a. de honing, bijenwas en propolis maakt Linda producten zoals propoliszalf, handcrème en lippenbalsem. Verder maken zij van het onbespoten fruit uit hun tuin halfzoete vruchtenjam. Meer informatie over onze imkerij vind u op hun facebookpagina onder ‘heerlijk eerlijk honing’.
Deelnemers Festival Geheime Tuinen 19 juni 2022
TWEEMS
In de Jardin des Roses zal op 19 juni de muziek verzorgd worden door leerlingen van Muziekschool “TWEEMS” voor dwarsfluit en gitaar.Dit alles onder leiding van Berthe van den Boomen die sinds september 2020 als zelfstandig ondernemer, de trotse eigenaresse is van deze muziekschool.Behalve individuele lessen voor gitaar of dwarsfluit, organiseert Berthe ook concerten met haar leerlingen zoals op deze vaderdag. Op deze middag gaan tussen 13.30-16.00 uur een Gitaar-en een Dwarsfluit-ensemble voor u spelen, evenals twee trio’s.De pianobegeleidingen van de dwarsfluitisten worden verzorgd door Pierre Lebon uit Sittard.Pierre is sinds zijn 18e actief als pianoleraar, begeleider van zangkoren, dirigent van diverse zangkoren en organist in diverse kerken in Sittard e.o. Een tipje van de sluier betreffende het toepasselijke repertoire dat ten gehore zal worden gebracht op deze middag:Valse des Fleurs, Deux Papillons, Down by the Sally Gardens, The Ash Grove en The Floral Dance.Kom genieten van dit sfeervolle evenement op vaderdag!
Deelnemers aan het FESTIVAL GEHEIME TUINEN 19 juni 2022
BEELDEND KUNSTENAARS IN DE URSULINENTUIN
RIET TOUSSAINT werkt op de draaischijf en maakt ook handvormen. Regelmatig combineert zij in haar objecten beide werkvormen. Zij houdt van een natuurlijke afwerking waarbij engobe en terra sigillata haar favorieten zijn. RESIE MENNENS vindt in keramiek de mogelijkheid om haar gevoelens tastbaar uit te drukken. De ritssluitingen die zij op verschillende manieren verwerkt, hebben voor haar een diepere betekenis. ANJA DOLS maakt porseleinen objecten met stukjes breiwerk er in.Hierdoor ontstaat in het porselein een mooi patroon met een bijzondere lichtinval waardoor haar werk op koraal lijkt
Deelnemers aan het festival GEHEIME TUINEN VAN SITTARD 19 juni 2022
SEE SHARP BAND
Als Phoenix herrezen uit de as van de vroegere Bigband Artamuse staan de guys & girls van de 20-koppige SEE SHARP BIGBAND, onder muzikale leiding van Dirk (the) Bosman, vurig garant voor een tijdloze en hedendaagse swing & party sound met toetsen van pop, blues, soul, latin & funk. See you soon? Hear us sharp!
Deelnemers aan het festival GEHEIME TUINEN VAN SITTARD 19 juni 2022
DE DRIE VERTELLERS
“Het is net alsof iedereen vandaag jarig is”, zeiden we tijdens de vorige editie tegen elkaar.Wat een feest! En wie jarig is, trakteert…Daarom zijn we op 19 juni weer present met bijzondere verhalen en gedichten.
Deelnemers aan het festival GEHEIME TUINEN VAN SITTARD 19 juni 2022:
BAROESJKO
Baroesjko is een 9-koppig miniorkest, opererend vanuit de westelijke mijnstreek (Sittard-Geleen), grensoverschrijdend in de Folk en “Sittardse” Wereldmuziek! Naast dat ze bekend staan als een verrassend veelzijdige live-band, scoorden zij ook hoge ogen in de hitlijsten van de provinciale radiozender L1.
De liedjes Wesj aan de Parapluu, Raap dich Biejein en Langzaam Laat, zijn nog steeds veelvuldig op deze zender te horenIn 2022 wordt hun nieuwste EP genaamd Zittesje Weltmeziek uitgebracht. Deze zal tijdens deze show zeker de revue passeren.
Deelnemers aan het festival GEHEIME TUINEN VAN SITTARD 19 juni 2022:
GROENE ALCHIMIST
(VOORHEEN GROENTEN VAN ROOS)
“PICKNICKEN OP HET GEHEIME TUINEN FESTIVAL! Bij een festival hoort natuurlijk ook lekker eten en daarom zal Roos van de Groene Alchemist (voorheen Groenten van Roos) dit jaar aanwezig zijn met picknickpakketten. Zo kun je heerlijk met je voeten in het gras, liggend op een picknickkleedje, met heerlijk eten en drinken, in het zonnetje genieten van de muziek, gedichten en kunst die het festival te bieden heeft. Dat klinkt als een droom toch? In het picknickpakket vind je een gegrilde groenten sandwich met pesto en hummus, een harissa jackfruit pancake rolletje, een brownie á la Roos met frosting en viooltjes, een bliss bal met abrikoos en gedroogde bloemen & een peer-citroengras-limoen spritz ter verfrissing. De pakketten dienen vooraf besteld te worden via https://degroenealchemist.nl/product/picknick-geheime-tuinen-festival/ en een picknickkleedje in bruikleen is inbegrepen. Roos heeft als missie je te helpen om meer natuurlijke voeding op je bord te krijgen en ze kookt standaard al glutenvrij, plantaardig, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers. Met andere dieetwensen kan ze ook rekening houden. De picknickpakketten zijn 15€ per persoon en zullen op het festival af te halen zijn in de Agnetentuin tussen 12.00 en 14.00 uur. Kom je ook gezellig picknicken?”
SAVE THE DATE
19 juni 2022
12-17 uur
8e Festival Geheime Tuinen!
De Geheime Tuinen van Sittard bestaan alweer 10 jaar!
Na twee jaar een minifestival in de tuin van Agnetenberg komen we weer terug met een vol festivalprogramma in diverse tuinen.
Volg onze pagina en zie de komende weken wie er allemaal gaan meedoen! Welkom alvast!🥳
Wandelen met Jacques Schreurs
Op 7 mei is de volgende wandeling. We gaan weer langs mooie verhalen, zoals die van Jacques Schreurs, bekend van zijn dagboek van een herdershond. Maar hij schreef meer…Welkom om 10.30 uur in de jardin d’Isabelle. De wandeling duurt 1,5 á 2 uur, zorg voor goed schoeisel…graag aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
PAASEIEREN ZOEKTOCHT IN AGNETENTUIN
De paashaas komt tweede paasdag 18 april weer naar de tuin van het klooster St.-Agnetenberg. Overal in de tuin heeft hij chocolade eieren verstopt. Kom je meehelpen om ze te vinden?
Wil je meedoen? Meld je dan uiterlijk woensdag 13 april aan via
De paaseieren zoektocht begint om 12.00 uur. In de tuin is koffie, thee en fris met iets lekkers te koop.
Let op: de tuin is alleen te bereiken via de ingang aan de Engelenkampstraat (zie de gele ballonnen). Vanwege de verbouwing in het klooster is de ingang via de Rosmolenstraat gesloten.
Deze activiteit wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Tuinbrigade van de werkgroep Geheime Tuinen van de Vereniging Sittards Verleden.
wandeling 2 april: Lopen langs dood en leven
Met het bezoeken van een paar tuinen in het centrum is de tijdsduur voor een wandeling al gauw gevuld. Dat betekent, dat een groot aantal van onze 24 geheime tuinen niet of zelden bezocht kunnen worden. Daarom gaan we vandaag het centrum verlaten. We gaan naar de algemene begraafplaats, die als tuin ook zeer de moeite waard is, en bezoeken daar een aantal bekende Sittardenaren. Daarna brengen we een bezoek aan de tuin van Huize Regina Carmeli. Kortom : weer eens wat anders!!” Welkom!
Vertrek om 10.30 uur bij de jardin d’Isabelle, de wandeling zal ca 2 uur duren. Graag a.u.b. vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Op de foto: graf van bekende verzetsman ‘de Witte van Ronden’.
WANDELEN LANGS STANDBEELDEN!
Op zaterdag 5 maart voert de maandelijkse Geheime Tuinen wandeling ons langs standbeelden in en rond de geheime tuinen in het centrum van Sittard. Vaak lopen we er achteloos voorbij en merken we ze niet eens op, laat staan dat we de verhalen erachter kennen. Wie of wat stelt het voor, wat heeft het beeld ons te vertellen, waarom staat het op deze plek en wie is de maker? Tijdens de gratis wandeling staan die verhalen centraal. En heb je het meest recent geplaatste beeld in een van de geheime tuinen al opgemerkt? Benieuwd ernaar? Wandel dan met ons mee op zaterdag 5 maart. We brengen tevens een bezoek aan de tuin van het klooster St. Agnetenberg. Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle. De wandeling zal 1,5 à 2 uur duren. Graag a.u.b. vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
WE MOGEN EN KUNNEN WEER ! ! !
Op ZATERDAG 5 FEBRUARI 2022 beginnen we weer met de maandelijkse gratis wandelingen door de Geheime Tuinen van Sittard. Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle, via het poortje, rechts naast de Michielskerk op de Markt, en het Kerkepad. De wandeling zal ca. 1,5 à 2 uur duren en daarbij gaan we kijken, hoe een aantal Geheime Tuinen erbij liggen in deze minder florissante tijd van het jaar in combinatie met de nog niet aflatende pandemie. Maar wellicht zien we al voortekenen van de naderende lente? LET OP! IN CORONATIJDEN MOET VOORAF INGESCHREVEN WORDEN via info@geheimetuinenvansittard.nl want de 1,5 meter afstand beperkt het aantal deelneemsters en deelnemers tot 12 personen
WANDELING 8 JANUARI 2022 GAAT NIET DOOR!
Helaas, maar het is niet anders, teveel mensen met teveel kans op te weinig afstand is geen goede mix . Blijf gezond en een heel goed en gezond 2022 gewenst!!
3x is scheepsrecht / wegens groot succes geprolongeerd: Ook op zaterdag 8 januari 2022 voert de wandeling langs ijkpunten van de vestinggeschiedenis van Sittard. Welkom om 10.30 in de jardin d’Isabelle. De wandeling duurt ca 2 uur. Denk aan goede kleding… 😉
Graag vooraf aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Wandeling 4 december 2021 Veilig wandelen, wie doet mee?
Op 4 december vindt weer de maandelijkse gratis wandeling door de Geheime Tuinen van Sittard plaats. We bezoeken – naast enkele tuinen in en vlakbij het centrum van Sittard – met name de middeleeuwse vestingwerken om te laten zien dat Sittard op het gebied van middeleeuwse vestingen daadwerkelijk een surprise is 😉 Graag vooraf aanmelden via
info@geheimetuinenvansittard.nl
Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle. De wandeling zal ca. 1,5 à 2 uur duren…
Wandeling 6 november 2021
Op 6 november vindt weer de maandelijkse gratis wandeling door de Geheime Tuinen van Sittard plaats. We bezoeken – naast enkele tuinen in en vlakbij het centrum van Sittard – met name de middeleeuwse vestingwerken om te laten zien dat Sittard terecht tot de vijf mooiste vestingsteden van Nederland behoort!
Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle. De wandeling zal ca. 1,5 à 2 uur duren…
Herfstverkoop in Agnetentuin!
Op zaterdag 16 oktober houdt de Tuinbrigade weer de jaarlijkse herfstverkoop in de veranda in de Agnetentuin. Behalve walnoten zijn er ook hazelnoten, mini kalebassen en stekjes en bloemenzaden uit de tuin te koop. Verder wordt er gezorgd voor koffie en thee met zelfgebakken cake. Tijdstip: van 11.00-14.00 uur. De tuin is te bereiken via de doorgang naast de vishandel in de Rosmolenstraat en via de ingang aan de Engelenkampstraat. Graag zelf een tasje meebrengen voor je aankoop. De Tuinbrigade van de werkgroep Geheime Tuinen is een onderdeel van de Vereniging Sittards Verleden. Sinds het vertrek van de zusters in 2015 onderhouden de vrijwilligers de tuin van het klooster St.Agnetenberg.
WANDELING 2 OKTOBER 2021:
Op 2 oktober is er weer een wandeling door de Geheime Tuinen van Sittard. We bezoeken enkele tuinen in en vlakbij het centrum van Sittard maar ook de middeleeuwse vestingwerken om te laten zien dat Sittard terecht tot de vijf mooiste vestingsteden van Nederland hoort! Graag aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl
Welkom om 10.30 uur bij de Jardin d’Isabelle. De wandeling zal ca. 1,5 à 2 uur duren…
(foto: Arjan Krijntjes)
In het kader van de Open Monumentendagen Sittard-Geleen:
GEHEIM TUINFEEST
OP ZONDAG 12 SEPTEMBER 2021
TUSSEN 14.00 EN 17.00 UUR IN DE TUIN VAN KLOOSTER AGNETENBERG.
Programma:
Geheim Tuinfeest (maar vertel het gerust door!)
Op zondag 12 september In het kader van de Open Monumentendagen Sittard-Geleen:14:00-17:00 uur in de tuin van klooster St. Agnetenberg. Ingang aan de Rosmolenstraat (via straatje naast de vishandel).
Met muziek onder de bomen
Jonge mensen maken muziek in een mooie groene omgeving. Van 14:00 tot 14:15 en van 14:45 tot 15:15 uur wordt gitaar gespeeld en gezongen. Emmy Ackermans en Danny, winnaars van het Open Podium 2020-2021 zullen om 15:30 uur en 16:15 uur optreden.
Keramisch werk op diverse plekken
Conceptueel kunstenares en keramiste Yvonne Beelen en keramist Roel Verstaen tonen hun werk van 14:00-17:00 uur. De kunstenaars vertellen u graag over hun werk. U kunt op eigen gelegenheid door de tuin en langs de werken lopen.
De Drie Vertellers
De Drie Vertellers schrijven verhalen, gedichten, gelegenheidsteksten, columns en beschouwingen. Niek Bremen, Wim Kallen en Peter van Deursen dragen om 14:15 uur en 15:45 uur afwisselend verhalen en gedichten voor.
En meer…
De Vincentiusvereniging verkoopt van 14:00-17:00 uur boeken over tuinen en natuur in de veranda en er worden stekjes uit de Agnetentuin verkocht.
Van 14:00-17:00 uur is de wijngaard van Stichting Wijngoed Fort Sanderbout geopend, gelegen in de oude schootsvelden langs de stadswal. Een gedreven club vrijwilligers die de druivenranken verzorgen met liefde en toewijding, geeft uitleg over het proces van druif tot ‘Wien van de Wal’.
WANDELING 4 SEPTEMBER 2021
Op 4 september is er weer een wandeling door de Geheime Tuinen. We bezoeken enkele tuinen in en vlakbij het centrum van Sittard, waaronder fort Sanderbout. Graag aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl Welkom om 10.30 uur bij de jardin d’Isabelle. De wandeling zal tot ca 12.15 á 12.30 uur duren…
Wandeling 7 augustus 2021:
UPDATE: WANDELING VOLGEBOEKT!
Wandeling Geheime Tuinen van 7 augustus: We wandelen zaterdag 7 augustus vanaf 10.30 uur weer door enkele Geheime Tuinen van Sittard. Vertrek jardin d’Isabelle. Aanmelding verplicht, dit kan via info@geheimetuinenvansittard.nl Fort Sanderbout zal bezocht worden, maar verder staat ook St Rosa centraal, het is Rosamaand immers!
Bezoek fort Sanderbout zomervakantie 2021!
In de vakantieperiode (tot en met 3 september) zal iedere vrijdagmiddag tussen 16 en 17 uur bezoek mogelijk zijn aan fort Sanderbout, mogelijk gemaakt door Erfgoedcentrum De Domijnen.De toegang is gratis!Een historisch deskundige zal aanwezig zijn om het een en ander te vertellen over de historie van het fort, de vesting Sittard en joodse geschiedenis (ook met het fort verbonden). Zo mogelijk zal ook een deskundige vertellen over de wijnbouw en -productie nabij en in het fort. Daar waar nodig wordt gevraagd om zeer oplettend te zijn en elkaar en de noodzakelijke Coronaregels te respecteren.
VANAF 3 JULI 2021 worden de wandelingen hervat. Om 10.30 uur vertrek in de jardin d’ Isabelle! Maximaal aantal mensen vooralsnog 12…. We bezoeken in ieder geval fort Sanderbout (wijn en historie😉) en zo mogelijk de oudste koorbanken van het land in de grote kerk….
AANMELDEN VERPLICHT VIA INFO@GEHEIMETUINENVANSITTARD.NL !
Tja, u voelt hem al aankomen…
De wandelingen van 7 november en die van 5 december 2020 gaan NIET door… We wensen iedereen veel wandelplezier in kleine kring, ook dan kun je genieten van de mooie Geheime Tuinen van Sittard!
Wandeling 3 oktober 2020
Komende zaterdag 3 oktober, wordt er weer coronaproof gewandeld met twee gidsen in kleine groepjes. De groepen zijn vol, er kan dus niet meer ingetekend worden helaas! vertrek voor degenen die ingetekend hebben om 10.30 uur bij de jardin d’Isabelle. Denk aan regenkleding zo nodig! Fort Sanderbout is helaas deze keer niet te bezoeken, dat kan hopelijk in november weer wél!
!!! De wandeling van 5 september 2020 is (met twee gidsen) VOLGEBOEKT!!! Helaas hebben we al meerdere mensen moeten teleurstellen… Ieder die nog op tijd was met aanmelden heeft bericht gehad. Sommigen die te laat waren hebben we als alternatief al 3 oktober, zelfde tijd en plaats kunnen aanbieden. Ook op zaterdag 3 oktober (10.30 uur, jardin d’Isabelle) geldt weer: aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl.
Welkom!!
WE BEGINNEN 5 SEPTEMBER 2020 WEER MET
ONZE MAANDELIJKSE WANDELINGEN!!! De werkgroep Geheime Tuinen verzorgde tot de corona-crisis iedere 1e zaterdag van de maand twee (gratis) wandelingen, beide om 10:30 uur beginnend in de Jardin d’Isabelle. De ene wandeling was een reguliere wandeling, waarbij een aantal bijzondere tuinen in het centrum bezocht werden. Een goede gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen van de Geheime Tuinen! De tweede wandeling was een themawandeling, welke iedere maand een ander onderwerp had. Door het corona-virus en de daarmee samenhangende maatregelen hebben we onze maandelijkse wandelingen op moeten schorten.
Maar zoals beloofd beginnen we op ZATERDAG 5 SEPTEMBER weer, dit jaar voorlopig met één (KOSTENLOZE!) wandeling op elke 1e zaterdag van de maand.
De wandelingen zullen telkens wat afwijken, omdat steeds een andere gids de begeleider is. Waar mogelijk kan aan speciale wensen aandacht gegeven worden. (Zoals bekend kunt u daarnaast ook (betaalde) wandelingen boeken, zie onze website). Let op, aanmelden! Omdat we in de gegeven omstandigheden onderstaand corona-protocol met een groepsgrootte van 8 à 10 deelnemers per gids hanteren, is het noodzakelijk dat belangstellenden zich VOORAF PER MAIL AANMELDEN (info@geheimetuinenvansittard.nl). Zodra het maximale aantal is bereikt, wordt de aanmelding gesloten. Onaangemelde belangstellenden op de dag zelf moeten we verwijzen naar een volgende maand, tenzij er nog plaats is. Voor de wandeling geldt dat deze altijd doorgaat, weer of geen weer! Maar houdt daarbij wel rekening met aangepaste kleding / schoeisel. De wandeling duurt ca 1,5 á 2 uur en kan deels over moeilijker begaanbare paden gaan. NA AANMELDING HEEL GRAAG TOT 5 SEPTEMBER OM 10:30 UUR IN DE JARDIN D’ISABELLE !!!
CORONAPROTOCOL
We gaan ervan uit dat de deelnemers gezond zijn en geen klachten hebben die gerelateerd kunnen worden aan het corona virus.
De gids bespreekt met de deelnemers de gang van zaken tijdens de wandeling.
Natuurlijk houden we 1,5 m afstand van elkaar. Wacht op elkaar en geef elkaar de ruimte. De gids mijdt drukke plekken en wacht met het vertellen van zijn / haar verhaal tot de hele groep ter plekke is.
Tot slot
De gidsen van de Geheime Tuinen zijn allemaal vrijwilligers die met veel plezier en vakkundig hun wandelingen verzorgen. We hopen dat we met inachtneming van de maatregelen gezamenlijk weer van mooie wandelingen door de geheime tuinen kunnen genieten !
AFGELASTING FESTIVAL GEHEIME TUINEN 2020 Ook het festival kan natuurlijk in juni niet doorgaan, dat is inmiddels duidelijk. Dus: haal je een frisse neus? Haal die lekker in een van de mooie geheime tuinen van Sittard en maak er je eigen ‘anderhalvemeterfeestje’ van. We’ll meet again!!
WANDELINGEN TOT
SEPTEMBER 2020 UITGESTELD!!!
We wandelen altijd, bij ieder weer. Maar we wandelen níet gedurende een gevaarlijke virusepidemie. Dus: In principe tot 5 SEPTEMBER, dan zien we u graag weer!!
En intussen: wandelt u lekker even zelf (op gepaste afstand van de ander) óf u wandelt virtueel, want op onze internetsite geheimetuinen.nl vindt u alle tuinen immers ook?
Tot ziens!
Geheime tuinen van Sittard…
PAASEIEREN ZOEKTOCHT IN AGNETENTUIN GAAT NIET DOOR
Helaas hebben we ook moeten besluiten dat ook de paaseieren zoektocht die in de Agnetentuin gepland stond voor tweede paasdag dit jaar niet door kon gaan. Door de beperkingen in deze corona tijd, waar we allemaal mee te maken hebben, konden we als Tuinbrigade dit kleine evenement niet op een verantwoorde wijze organiseren.
We hopen dat we alle kinderen die zich hierop verheugd hadden volgend jaar met Pasen weer mogen verwelkomen in de tuin. Namens de paashaas wensen we jullie allemaal alvast fijne paasdagen en veel plezier met het eieren zoeken in de eigen tuin.
Verzoek van de paashaas om dit bericht te delen. Dank je wel.
(Gemma Galgani)
Themawandeling 7 maart 2020: Vrouwen van Sittard!
We gaan, de dag vóór internationale Vrouwendag, langs een aantal verhalen van vrouwen wandelen. In Sittard komen we dan bijzondere mensen tegen, zoals kunstenaressen Helga Paetzold en Celine Klinkenbergh, stadsrechtverleenster Elisabeth van Bar, begijnhofstichtster Jutta van Ravensberg, religieuzen als Ursulinen, zrs van het Kostbaar Bloed en zusters van het ziekenhuis. Daarnaast meerdere heiligen die Sittard in hun ban hielden: Rosa van Lima, Maria Teresa Tauscher, OLV vh H Hart, OLV Behoudenis der Kranken, Gemma Galgani. En wie was die vrouw uit fort Sanderbout? Niet allen ontmoeten we, maar velen van hen wel, we zullen zien dat Sittard met hart, hand en ziel verbonden was en is met vrouwen.. Wandel mee, op zaterdag 7 maart, om 10.30 uur… We vertrekken vanuit de jardin d’Isabelle, waar ook een reguliere wandeling door een aantal tuinen in centrum zal vertrekken. Ongeveer 12.30 uur zijn we weer terug op ons vertrekpunt. Denk aan goed schoeisel en eventueel regenkleding.
Zaterdag 1 februari 2020: De Joodse begraafplaatsen in Sittard: tuinen met verhalen en geheimen.
Tijdens de themawandeling van 1 februari 2020 bezoeken wij de drie bekende plekken van Joodse begraafplaatsen in Sittard. We vertellen daarbij oom een aantal achtergrondverhalen. Zo is er omstreeks 1800 een groot conflict geweest tussen het toenmalige gemeente stadsbestuur en de Joodse gemeenschap over de begraafplaats. Ook staan wij op onze tocht stil bij een viertal bijzondere monumenten ter herinnering aan de Joden in Sittard: – een aantal Stolpersteine die wij op onze route tegen komen, – de plek van de voormalige Joodse synagoge, – het monument ter nagedachtenis van de Joden in de bezinningstuin, – het Holocaustmonument Levenslicht, dat op 16 januari 2020 in Rotterdam werd onthuld, maar waarvan een deel tot en met 2 februari 2020 in de Rozentuin in de Paardenstraat staat. Wij zullen in het begin van de wandeling in het kort de geschiedenis van de Joden in het hertogdom Gulik alsook de Joodse begraafplaatsen in de Westelijke Mijnstreek schetsen.
Zaterdag 4 januari 2020: Het daget in het Oosten…
Op zaterdag 4 januari 2020 beginnen we het nieuwe jaar met een gecombineerde wandeling. Dat betekent, dat we een paar van de tuinen uit het programma van de reguliere wandeling bezoeken en daarnaast een paar “tuinen in het oosten”. Hierbij gaat het met name om de tuin van Huize Regina Carmeli en de oostelijke schootsvelden, die in de afgelopen 2 jaar een grote verandering ondergaan hebben. Een kort bezoek aan fort Sanderbout is in principe weer mogelijk en inbegrepen! Tot ziens op zaterdag 4 januari 2020 om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle!! (foto: sittard-geleennieuws.nl)
zaterdag 7 december 2019: Combiwandeling
Op zaterdag 7 december a.s. zijn er geen twee wandelingen, maar we verzorgen dan één “combi-wandeling”. Dat houdt in, dat we een gedeelte van de tuinen van de reguliere wandeling bezoeken. En omdat het afgelopen 3 november precies 350 jaar geleden was, dat het stadsbestuur Rosa van Lima uitriep tot stadspatrones, doen we een gedeelte van de thema-wandeling van 6 juli over en wel de wandeling naar de Rosakapel. Voor de nieuwkomers dus een mooie gelegenheid, om kennis te maken met het fenomeen van de geheime tuinen wandelingen en voor diegenen, die op 6 juli verhinderd waren deel te nemen aan de thema-wandeling, een gedeeltelijke herkansing!! De wandeling duurt ca 2 uur. Denk aan aangepaste kleding en schoeisel. Tot ziens op zaterdag 7 december om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle”!
9 NOVEMBER 2019: HERFSTVERKOOP IN TUIN KLOOSTER ST.- AGNETENBERG
In de tuin van het voormalig klooster St.-Agnetenberg in Sittard zijn de vrijwilligers van de Tuinbrigade al een paar weken druk bezig met het oogsten van sierkalebassen en walnoten. Op zaterdag 9 november vindt van 11.00 tot 14.00 uur in de veranda in de tuin weer de jaarlijkse herfstverkoop plaats.
Naast kalebassen en walnoten is er ook zelfgemaakte pruimenjam, chutney en kruidenazijn te koop, alles door de vrijwilligers gemaakt met ingrediënten uit de kloostertuin. Verder worden er in de tuin geoogste bloemenzaden te koop aangeboden. Iedereen is welkom, ook om te genieten van de prachtige tuin in herfstsfeer. Voor koffie en thee met iets lekkers wordt gezorgd. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het onderhoud van de tuin. Graag zelf een tasje meenemen voor je aankoop.
De tuin is te bereiken via de doorgang naast de vishandel in de Rosmolenstraat. Volg verder de ballonnenroute langs het klooster naar de tuin.
2 november: Bevrijd of bezet?
De werkgroep geheime tuinen verzorgt iedere 1e zaterdag van de maand twéé (gratis!) wandelingen, die beide beginnen om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle. De ene wandeling is een reguliere wandeling, waarbij een aantal bijzondere tuinen in het centrum bezocht worden. Een goede gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen van de geheime tuinen!
De tweede wandeling is een themawandeling, welke iedere maand een ander onderwerp heeft. Voor beide wandelingen geldt, dat ze altijd doorgaan: weer of geen weer!!! Maar houdt daarbij wel rekening met aangepaste kleding / schoeisel. Gaarne tot ziens op een van onze wandelingen!
Op 2 november 2019, allerzielen, wandelen we dit jaar naar een plek die tot verstilling oproept. Op het moment dat Sittard en omgeving werden bevrijd, begon bij de buren, de Duitsers, natuurlijk de bezetting. Voor de Selfkant brak een onzekere en deels zeer moeilijke tijd aan, van internering in concentratiekamp Vught met vele doden als gevolg, tot uiteindelijk een annexatie door Nederland. Pas in 1963, bijna 25 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog, eindigde voor hen die oorlog pas echt en werden ze weer onderdeel van Duitsland. In een kleine expositie wordt, 75 nadat wij bevrijd werden, de ‘achterkant’ getoond, die van de overwonnenen. In de kapel van de heilige pater Karel Houben is een kleine maar indrukwekkende expositie ingericht over deze periode, de ‘achterkant van de bevrijding’.
Juist het intieme museum van pater Karel is hiervoor een goede plek. Het feit dat het bedevaartoord ‘aandacht’ als centraal thema toont in diverse facetten, door haar bijzondere kapel en mooie stiltetuin, het kruiswegpark en de beeldentuin rondom dit thema is een van de redenen.
Maar juist ook vanuit de Selfkant kwamen in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar zijn kapel. En als we ín de kapel komen, zien we zelfs zaken die uit de Selfkant afkomstig zijn, zoals de communiebank én het kenmerkende smalle beeld in de kapel zelf, van kunstenaar Preuss uit Wehr.
Daarom is een bezoekje aan de kapel, zeker in deze tijd van bevrijding, een bezoek waar. Want slachtoffers woonden aan beide zijden van de grens, óók in de Selfkant.
de expositie is te bezichtigen tot en met 5 december, iedere dinsdag t/m zondag tussen 1400 en 17.00 uur. Op 2 november zullen ook wij de expositie kort kunnen bezoeken.
De wandeling start om 10.30 uur, bij de jardin d’isabelle en duurt (inclusief kort bezoek aan de expositie) tot ongeveer 13.00 uur. Ook de reguliere wandeling vertrekt om 10.30 uur op dezelfde plek. Deze geeft een overzicht van enkele tuinen in het centrum van de stad en zal ca 1,5 á 2 uur duren.
Denk aan goede kleding en schoeisel.
5 oktober: Tweede oorlog en het Gemenebest
Iedere eerste zaterdag van de maand vindt een tweetal wandelingen plaats. Beide vertrekken om 10.30 uur vanaf de jardin d’Isabelle. De eerste wandeling is een ‘kennismakingswandeling’ door een aantal tuinen in het centrum. De andere is een themawandeling.
De vorige maand nam onze themawandeling een voorschot op de bevrijding van Sittard op 18 en 19 september 1944 door stil te staan bij plekken en gedenktekens waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog 75 jaar later nog voelbaar is.Na de bevrijding van Sittard en Nieuwstadt stokte de 2e pantserdivisie “Hell on Wheels” en liep het front ten oosten en noorden van Sittard vast, tot januari 1945. Al die tijd lag Sittard onder het granaatvuur van de Duitsers waarbij meerdere burgerslachtoffers vallen. Maar er sneuvelden ook vele soldaten bij de gevechten in de omgeving, getuige de 239 soldaten uit het Gemenebest, rustend op de militaire begraafplaats in Ophoven.
De themawandeling op de eerste zaterdag van oktober leidt langs een rustige route naar deze begraafplaats en onderweg zullen we ook verschillende Stolpersteine tegenkomen.
14 en 15 september: Open Monumentendagen met een groen tintje!
In het weekeinde van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Het grote publiek denkt bij monumenten al snel aan gebouwen en niet meteen aan monumentale tuinen en parken.
Met de klimaatcrisis en de oprukkende monocultuur in het landschap en in tuinen is er nu echter meer dan ooit reden om het belang van groen erfgoed van de daken te schreeuwen. De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft daarom per provincie een aantal monumentale tuinen en parken uitgenodigd om in dit weekeinde hun poorten gratis open te zetten voor een groter publiek. In Limburg zijn de Geheime Tuinen van Sittard uitgenodigd om deel te nemen.Het thema van de Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun ontspanning en vermaak? Al vanaf het einde van de 16e eeuw lieten welgestelde stedelingen buiten de stad landgoederen en buitenplaatsen aanleggen om daar de stank en de drukte van de stad te ontlopen. Niet voor niets noemden zij hun buitenplaatsen vaak lustoorden. Zij wisten toen al wat nu wetenschappelijk is bewezen: tuinen zijn goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen, kortom het zijn plekken van plezier. De Geheime Tuinen vormen zulke groene oases midden in de stad. Oases met boeiende verhalen. De werkgroep Geheime Tuinen, onderdeel van de Vereniging Sittards Verleden, presenteert de tuinen door de geschiedenis van het groen te combineren met de verhalen.Openingstijden en activiteiten in de Geheime Tuinen Tijdens Open Monumentendag zijn de Jardin d’Isabelle, de Ursulinentuin, de Jardin des Roses en de volkstuinen langs de stadswal op beide dagen open. De tuin van het klooster St. Agnetenberg is alleen op zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur (ingang via het straatje naast de vishandel in de Rosmolenstraat).Een plattegrond met de tuinen is te verkrijgen bij de informatiestand die op zaterdag te vinden is voor de Sint Michielskerk aan de Markt en op zondag in de Agnetentuin. Tevens is hier het door het Comité Open Monumentendag Sittard-Geleen 2019 uitgegeven informatieboekje gratis te verkrijgen. Wie benieuwd is naar de verhalen van de tuinen kan deelnemen aan een van de Geheime Tuinen wandelingen. Op zaterdag start om 14:00 uur een wandeling naar het rijksmonumentale Stadspark van Sittard. Op zondag staat om 10:30 uur een reguliere wandeling door de geheime tuinen in het centrum op het programma. Beide wandelingen starten bij de ingang van de Michielskerk aan de Markt.Op zondag is de Agnetentuin van 12:00 tot 17:00 uur geopend. Meester-herboriste Bianca Kruitz verzorgt er een plukwandeling langs kruiden en eetbare planten in de tuin. Deze (gratis) wandeling start om 14:00 uur. Opgave is niet nodig. In de veranda verkopen de vrijwilligers van de Tuinbrigade koffie en thee met iets lekkers en eigengemaakte jam van pruimen uit de tuin.Genoeg plezier te beleven in de tuinen! Wees welkom, laat je verrassen en vooral: heb veel plezier!
7 september: herdenkingsplekken Tweede Wereldoorlog.
Op 7 september is ons eerste wandeldoel de bezinningstuin, de voormalige kloostertuin van de zusters Ursulinen. Wij staan stil bij het monument ter nagedachtenis aan de ongeveer honderdzestig uit Sittard en omgeving afkomstige door de Nazi’s vermoorde Joden. De tocht wordt vervolgd richting De Ligne en wel naar het Wolf en Hertzdal plein, via de binnenstad met o.a. diverse Stolpersteine komen wij op de markt: Bevrijdingsmonument. De Putstraat en Pullenstraatje leiden ons naar de voormalige begraafplaats van de Joden op de Fort Sanderbout wal. Wij vervolgen de weg door de Putstraat en Kollenberg en bereiken de Sint Rosakapel en aansluitend de herdenkingszuil in de Duuster Gats. Via de ingang aan de Lahrstraat komen wij op de Algemene Begraafplaats en bezoek aldaar diverse monumenten die bij ons herinneringen/verhalen oproepen samenhangend met de Tweede Wereldoorlog. Wij verlaten de begraafplaats door de hoofdingang en na het oversteken van de Kennedysingel gaan wij “dwars door de volkstuinen”en komen wij terug bij de startplaats. Voor beide wandelingen geldt, dat ze altijd doorgaan: weer of geen weer!!! Maar houdt daarbij wel rekening met aangepaste kleding / schoeisel. Beide wandelingen duren ca 1,5 á 2 uur. Gaarne tot ziens op een van onze wandelingen!
Zaterdag 3 AUGUSTUS 2019: kunstenaars!
Iedere eerste zaterdag van de maand vindt een tweetal wandelingen plaats. Beide vertrekken om 10.30 uur vanaf de jardin d’Isabelle. De eerste wandeling is een ‘kennismakingswandeling’ door een aantal tuinen in het centrum. De andere is een themawandeling. Tijdens de themawandeling op zaterdag richten we de schijnwerpers op de beeldhouwers, kerkschilders, meubelmakers en glazeniers die hun sporen hebben achtergelaten in de vele religieuze gebouwen in en rond het centrum van Sittard. Wie waren de kunstenaars en de ateliers achter de fraaie interieurs van kerken en kloosters wiens werk we nog steeds kunnen bewonderen ? Het beeldhouwersatelier voor religieuze kunst van Kasteleyn en Kühnen uit Sittard vervaardigde naast kerkmeubilair ook beelden voor vele kerken in Limburg. De Geleense meubelmakers J.W. Ramakers en Zonen waren zelfs met hun werk van uitzonderlijke kwaliteit tot ver over de landsgrenzen bekend. Naast een aantal kerken en het Mariapark bezoeken we tijdens de wandeling tevens de Gemmakapel en de ernaast gelegen tuin. De gebrandschilderde ramen in deze kapel zijn vervaardigd door de bekende glazenier Joep Nicolas uit Roermond. Het glazeniers atelier Nicolas, in 1855 opgericht door zijn grootvader Frans Nicolas, werkte veel samen met architect Pierre Cuypers. Verder bezoeken we de kleinste Geheime Tuin, waar we een fraai staaltje beeldhouwkunst vinden van de hand van het atelier Kasteleyn en Kühnen.
Graag tot ziens op 3 augustus ! Let op de gewijzigde tijd van aanvang: zowel de themawandeling als de reguliere wandeling starten om 10.30 uur vanuit de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad (achter de Michielskerk aan de Markt)
zaterdag 6 juli 2019: 350 jaar Rosa. . .
De werkgroep geheime tuinen verzorgt iedere 1e zaterdag van de maand twéé (gratis!) wandelingen, die beide beginnen om 10.30 uur in de Jardin d’Isabelle. De ene wandeling is een reguliere wandeling, waarbij een aantal bijzondere tuinen in het centrum bezocht worden. Een goede gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen van de geheime tuinen!
De tweede wandeling is een themawandeling, welke iedere maand een ander onderwerp heeft. Voor beide wandelingen geldt, dat ze altijd doorgaan: weer of geen weer!!! Maar houdt daarbij wel rekening met aangepaste kleding / schoeisel. Gaarne tot ziens op een van onze wandelingen!
In 1669 werd Rosa van Lima zalig verklaard. Meteen werd ze in Sittard, waar een dodelijke epidemie heerste als stadspatrones benoemd. Dat is nu 350 jaar geleden! Bijzonder, want Sittard is na Lima de eerste plek in de wereld waar ze patrones werd. En dan te weten dat ze onder andere patrones is van Peru, Zuid- Midden- én Noord Amerika!
We kennen natuurlijk de Sittardse Rosakapel, maar er zijn nog meer met Rosa verbonden zaken. Die hebben niet allemaal met Sínt Rosa te maken, of toch wél? Een aantal ervan gaan we langs op zaterdag 6 juli. Welkom om 10.30 uur in de jardin d’Isabelle!
1 juni 2019: Trots op Sittard-Geleen . . .
Het thema voor de wandeling op 2 februari was geïnspireerd door de nieuwjaarstoespraak van onze burgervader maar door de bijtend koude wind op die dag is de wandeling voortijdig beëindigd, daarom revanche op zaterdag 1 juni. Want de oproep om meer trots op Sittard-Geleen te laten zien werd vooral met economische voorbeelden geïllustreerd. De veel aansprekendere zaken waarop wij onze trots kunnen baseren ontbraken, zoals bij wijze van voorbeeld de historie van kasteel Born, de sfeer van Oud-Geleen en de herinneringen aan de mijnindustrie in Geleen, het verhaal van het kasteel en het kerkje van Limbricht, de geschiedenis van Abshoven en de heilige pater Karel in Munstergeleen, de historische binnenstad en de middeleeuwse omwalling van Sittard en ga zo maar door . . .
Daarbij hoeven we ons niet af te zetten tegen wat andere stadsdelen hebben maar kunnen we ons baseren op wat onze eigen omgeving bijzonder maakt! Natuurlijk is het onmogelijk op één zaterdagmorgen al deze prachtige plekken te gaan bezoeken maar op zaterdag 1 juni maken we tijdens de maandelijkse themawandeling een begin. Dan laten we zien wat het de moeite waard maakt om trots te zijn, in dit geval op Sittard.
De wandeling start zoals altijd om 11.30uur in de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad in Sittard. Ook de reguliere wandeling gaat daar dan van start. Hou wat kleding en schoeisel betreft de weersvoorspellingen in de gaten!
(En noteer alvast: met ingang van juli starten de wandelingen om 10.30 uur!)
Zaterdag 4 mei 2019:
DE GROENE ERFENIS VAN JOHN BERGMANS EN DIRK TERSTEEG
Tijdens de themawandeling op zaterdag 4 mei gaan we op zoek naar het groene erfgoed dat de bekende tuinarchitecten John Bergmans en Dirk Tersteeg hebben nagelaten in Sittard. Begin dit jaar verscheen het boek John Bergmans (1892-1980), tuinarchitect en plantenkenner, waarin voor het eerst zijn hele oeuvre aan tuinontwerpen is opgenomen. In Limburg ontwierp hij o.a. de Botanische Tuin in Kerkrade en het Recreatiepark Steinerbos. Van 1938 tot en met 1955 werkte Bergmans aan verschillende opdrachten van de gemeente Sittard en ook deze ontwerpen zijn in het boek beschreven. Zo ontwierp hij o.a. de voortuin van de vroegere H.Hartschool van de Zusters van het Kostbaar Bloed aan de Slachthuisstraat (nu de Engelenkampstraat), groenvoorzieningen in de wijk Sanderbout en de plantsoenen in de villawijk bij het Stadspark. In 1955 was hij betrokken bij de renovatie van het Stadspark in Sittard.
Zijn vakgenoot tuinarchitect Dirk Tersteeg ontwierp het Stadspark, dat tussen 1921 en 1933 in fasen werd aangelegd. Het was een van de eerste parken waarin hij de zogenaamde architectonische tuinstijl toepaste. Tijdens de wandeling op 4 mei gaan we, met de ontwerptekeningen in de hand, op zoek naar de groene erfenis van Bergmans en Tersteeg, een erfenis waartoe ook de grootste Geheime Tuin van Sittard behoort.
De wandelingen starten om 11.30 uur vanuit de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad (achter de Michielskerk). De themawandeling is rolstoelvriendelijk.
2e PAASDAG: PAASEIEREN ZOEKEN? Wil je tweede paasdag meedoen met de paaseieren zoektocht in de Agnetentuin en misschien een van de gouden eieren vinden ? Er zijn nog plaatsen vrij. Geef je dan uiterlijk vrijdag 19 april op via dieneke.onderdelinden@gmail.com Deelname kost € 2,00 p.p. De paaseieren zoektocht start om 12.00 uur in de tuin van het klooster Agnetenberg (ingang naast de vishandel in de Rosmolenstraat)
Zaterdag 6 april 2019: wandelen door de Hateboer
De wandeling van 6 april heeft als doel een bezoek aan de “Hateboer”. Wellicht een van de meest verborgen Geheime Tuinen van Sittard. De “Hateboer” niet te verwarren met de “Nieuwe Hateboer” was oorspronkelijk een rechthoekig stuk land gelegen aan de Schwienswei, ten noorden van het Sittardse broekland, na herinrichting nu beter bekend onder de naam Molenpark.. Het grasperceel de “Hateboer” was oorspronkelijk omgeven door lange dubbele grachten. Die dubbele grachten zijn gegraven omstreeks 1300. Het enorme grote weiland strekte zich uit van de Stadbroekermolen tot aan de Rode Beek. De lengte van de “Hateboer” was 600 meter en de breedte ± 100 meter. Dit betekende een grachtenstelsel van in totaal ± 2800 meter. Het totale grachtenstelsel was daarmee langer dan de lengte van de stadsgrachten van Sittard. Ter vergelijking: de doorsnede (west-oost) van de binnenstad Sittard van Limbrichterpoort tot Putpoort is ± 600 meter ! De meest oostelijke gracht van de Hateboer liep kaarsrecht (op een afstand van ± 30 meter) min of meer parallel aan de huidige Tudderenderweg. Aan de westzijde van de “Hateboer” lag tot ±1850 een grote boerderij “ De Spiekert” genaamd, reeds in 1351 wordt “De Spiekert” in archiefstukken vermeld. Wat voor een functie had de “Hateboer”? Wie heeft ± 1300 de opdracht gegeven voor de aanleg? Wat heeft “De Spiekert” (vermoedelijk) te maken met de “Hateboer? Waardoor is een groot deel van de “Hateboer” verdwenen? Wat is de bedreiging van de “Hateboer” momenteel ? Wat heeft de “Hateboer” te maken met de “Nieuwe Hateboer” ? Allemaal vragen die wij tijdens onze wandeltocht zo veel mogelijk proberen te beantwoorden. Het vertrekpunt van de themawandeling op 6 april is de Jardin d’ Isabelle / Cour Solanus (11.30 uur) en vanaf de voormalige Broekpoort gaan wij zoveel mogelijk parallel aan de bedding van de Molenbeek noordwaarts. Omstreeks 13.30 uur hopen wij weer terug te zijn in de binnenstad. Ook de reguliere wandeling start op dat tijdstip en dezelfde locatie. Denk aan goed schoeisel! Welkom!
Zaterdag 2 Maart 2019: Holy Hill walk !
Over enkele maanden vindt de Holy Hill Obstacle Run weer plaats. Vele honderden deelnemers zwoegen zich over obstakels, zoals water, modder, muren etcetera op de Kollenberg, nabij en rond Watersley. De heuvel wordt ook wel ‘Holy Hill’ genoemd, vanwege de tientallen religieuze objecten, klein en groot, van voetval en kapelletje, via Maria-grot tot enorm klooster. We gaan een Holy Hill-wandeling doen, langs een aantal elementen en hun verhaal. We vertrekken om 11.30 uur van de vaste plek, de jardin d’Isabelle en zullen tussen 13.30 uur en 14.00 uur terug zijn. De reguliere wandeling door een aantal tuinen in het centrum vertrekt op dezelfde plek en tijd. Kleed u op het weer, en met name met de themawandeling: denk aan goede schoenen.. 🙂
Wandeling 2 februari 2019: Trots op Sittard-Geleen . . .
In zijn nieuwsjaartoespraak heeft onze burgervader ons opgeroepen meer trots op Sittard-Geleen te laten zien. Het is jammer dat bij de vooral economische voorbeelden die hij aanhaalde, de veel concretere zaken ontbraken waarop wij onze trots kunnen baseren: de historie van kasteel Born, de sfeer van Oud-Geleen en de herinnering aan de mijnindustrie in Geleen, het verhaal van het kasteel en het kerkje van Limbricht, Abshoven en de heilige pater Karel in Munstergeleen, de historische binnenstad en de middeleeuwse omwalling van Sittard en ga zo maar door . . .
Daarbij moeten we ons niet afzetten tegen wat andere stadsdelen hebben maar ons baseren op wat onze eigen omgeving bijzonder maakt! Natuurlijk is het onmogelijk op één zaterdagmorgen al deze prachtige plekken te gaan bezoeken maar op zaterdag 2 februari maken we tijdens de maandelijkse themawandeling een begin. Dan laten we zien wat het de moeite waard maakt om trots te zijn, in dit geval op Sittard.
De wandeling start zoals altijd om 11.30 uur in de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad in Sittard. Ook de reguliere wandeling gaat daar dan van start. Hou wat kleding en schoeisel betreft de weersvoorspellingen in de gaten!
5 januari 2019: Eerste wandeling van 2019: Richting Lahrhof!
Op zaterdag 5 januari is onze themawandeling gericht op de Geheime Tuin: De hoeve Lahrhof, een grote pachthoeve een leengoed dat in de Middeleeuwen en tot aan de Franse tijd ± 1800 (deels) afhankelijk was van het kasteel van Born. Sittard stad is ontstaan aan de voet van de westelijke helling van de Kollenberg op de plek alwaar de toenmalige handelsweg Jülich-Urmond de Geleenbeek kruist. Aan de noordzijde van de Kollenberg is er tot in het midden van de twintigste eeuw een uitgestrekt zeer vruchtbaar landbouwgebied geweest. In de periode van ± 1960 tot ± 2000 zijn door stadsuitbreidingen naar het noordoosten grote delen van dat agrarische gebied verdwenen, nieuwe wijken ontstonden: Vrangendael, Lahrhof, Kemperkoul, Europapark en Haagsittard. De hoeve Lahrhof ligt aan de rand van de stadswijk met diezelfde naam en die boerderij is gelegen ongeveer zo’n 2000 meter van de Sittardse markt. Vanaf de Jardin d’Isabelle, de startplaats van de themawandeling, wandelen wij door de tuinen van de oostelijke schootsvelden naar de Lahrstraat. De Lahrstraat is (na ± 500 meter) aan de zuidzijde niet bebouwd en dus krijgen wij tijdens onze wandeling ruimschoots de gelegenheid van de natuur te genieten. De directe omgeving en de geheimen van de hoeve Lahrhof komen ter plekke ruimschoots aan de orde. Onderweg schenken wij aandacht aan de ontwikkelingen van het buitengebied. Wanneer de weergoden ons welgezind zijn zullen wij onze terugweg vervolgen over de wegen aan de zuidzijde van de „Lahrhoflanderijen” om uiteindelijk via de Sint Rosa kapel en de Duuster Gats weer terug te keren naar het centrum van de stad. Vertrek is om 11.30 uur bij de jardin d’Isabelle, waar ook de reguliere wandeling door een aantal tuinen in het centrum zal vertrekken. De wandeling zal duren tot ongeveer 13.30 uur. Denk aan goed schoeisel en eventuele regenkleding!
1 december 2018: Wandeling ‘Sittard, 775 jaar stad’
De themawandeling op zaterdag 1 december staat in het teken van “Sittard 775 jaar stad”. Het hele jaar is – weliswaar niet uitbundig maar toch – aandacht besteed aan het feit dat Sittard 775 jaar geleden stadsrechten heeft gekregen. Zodra een jaar ten einde begint te lopen, is het vaak een goede gelegenheid even terug te blikken, niet naar de activiteiten die plaats hebben gevonden maar vooral naar enkele locaties die de Sittardse historie gedurende die 775 jaar markeren, op politiek, religieus en bouwhistorisch terrein.
De wandeling start zoals altijd om half twaalf in de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad in Sittard. Ook de reguliere wandeling gaat daar dan van start. Beide wandelingen duren ca. anderhalf á twee uur.
Zondag 11 november 2018 EXTRA WANDELING:
Thema: 11 november 1918, wapenstilstand, einde Eerste Wereldoorlog….
We wandelen de 11e november (niet de 10e, zoals sommigen hebben gehoord!) langs verhalen en plaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Sittard. We komen tegen: het Kinderkamp, Smokkelaars en de ‘smokkelaarsburcht’, doden en gewonden, neutraal en ‘business as usual’. We zien de agressor en het slachtoffer, en zelfs de plek waar de Duitsers neutraal Nederland doortrokken… En dat perron van Eijsden, waar de keizer het land betrad? Ja, ook dat komen we tegen, in Sittard! Vertrek bij jardin d’Isabelle om 14 uur. De wandeling duurt 2 á 2,5 uur… Goed schoeisel en regenkleding aanbevolen
3 november 2018: Wandelen langs vergankelijkheid en levenslust!
Op 1 en 2 november worden in Katholieke kerken overleden personen herdacht. Dit wordt voorafgegaan door het gruwel(lijk) feest van halloween. Het laat ons stilstaan bij het thema vergankelijkheid. Maar in die vergankelijkheid speuren we in hetgeen er niet meer zou zijn, nog steeds iets dat voortleeft en nieuw leven en inzichten genereert. Tijdens deze wandeling zullen we stilstaan bij de vergankelijkheid van mensen, natuur en het leven om ons heen, dat telkens springlevend blijft. De wandeling start zoals altijd om 11:30 in de Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad in Sittard. Ook de reguliere wandeling gaat daar van start. De wandelingen duren tot ca anderhalf á twee uur. Welkom!
6 oktober 2018: Kloostertuinen
De themawandeling van 6 oktober heeft als thema: Kloostertuinen in Sittard.
Wij brengen een bezoek aan de pandhof van de Dominicanen, de voormalige tuin van de Dominicanen,
de kloostertuin van de Zusters Carmelitessen en de tuin van de Zusters van de Gemma. De wandeling (en reguliere wandeling door een aantal tuinen in de binnenstad) vertrekt om 11.30 uur bij de jardin d’Isabelle. Beide wandelingen duren ca 2 uur. Welkom!
1 september 2018: Comibiwandeling…
Op zaterdag 1 september vindt er een combi-wandeling plaats. Dit houdt in, dat er na een bezoek van een paar tuinen in de stad (onderdeel van de reguliere wandeling) aandacht besteed zal worden aan “ tuinen in het oosten” (thema-wandeling). Hierbij gaat het dan met name om de tuin van huize Regina Carmeli / de algemene begraafplaats / de “nieuwe” volkstuinen. Het moge duidelijk zijn, dat we hier (iets) meer dan 1,5 uur voor nodig hebben!! Maar we kunnen so wie so een tussentijdse pauze regelen indien gewenst. Tot ziens op zaterdag 1-9 om 11.30 uur in de Jardin d’Isabelle.” Kleed u op het weer…
WE GAAN WEER WANDELEN!
In augustus zit in Sittard de ‘R’ in de maand, nl Rosamaand. Hoogtepunt van deze viering is de Sint Rosaprocessie. Deze zaterdag wandelen we langs de eeuwenoude processieroute naar de Sint Rosakapel (en wat verder). Onderweg treffen we verhalen uit Sittards volkscultureel verleden en heden. De Kollenberg als magische berg, waarvan de betekenis ook vandaag de dag nog niet verloren is.
De wandeling start om 11:30 vanuit de Jardin d’Isabelle. Duur 1,5/2uur. Ook de reguliere wandeling vertrekt vanaf daar, op hetzelfde tijdstip..
Extra wandeling, samen met Archief de Domijnen:
WANDELEN LANGS DE RAFELRANDEN VAN EUROPESE GESCHIEDENIS
21 juli – 10:00 – 12:30 Onderdeel van het ‘Erfgoedfestival’ (erfgoedfestival.nl) Onder leiding van stadsarchivaris Peer Boselie van Sittard-Geleen wordt er gewandeld van het centrum van Sittard ‘bergop’ over de Kollenberg langs locaties met verhalen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ja, ook de Eerste Wereldoorlog. Vluchtelingen stroomden de grens over richting het neutrale Nederland. Het slagveld in zowel België als Duitsland is vanaf de Kollenberg tegelijkertijd zichtbaar. Over smokkelaars, onderduikers, het joodse leed, maar ook geboortevreugde wordt verhaald, soms aan de hand van historische krantenberichten.. De wandeling start op 21 juli om 10.00 uur bij de Jardin d’Isabelle (nabij Markt) en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deelname is gratis.
THEMAWANDELING 7 JULI 2018
Zitterd Climate Proof
Deze onbegrijpelijke benaming, een combinatie van dialect en onnodig Engels, is gegeven aan de herinrichting van het Geleenbeekdal tussen de Middenweg en de Schwienswei in Sittard.
De eerste fase van het project, van de Middenweg tot aan de Agricolastraat, omvat onder meer de herinrichting van 1,5 kilometer Geleenbeek om wateroverlast en droogteschade te voorkomen, restauratie van een deel van het Stadspark, hoogwaterbescherming bij de Ophovenermolen met herstel van de molenvijver en de aanleg van twee vispassages, en vijf km wandel- en fietspaden met vijf bruggen in een natuurgebied van 6 hectare.
Ook is bij Ligne al een gedeelte van de overkluisde Geleenbeek / Cötelbeek weer open gelegd. Alle reden om met eigen ogen eens te gaan bekijken wat al gerealiseerd is en wat dit najaar aangepakt gaat worden. Dat doen we tijdens een wandeling waarbij we de Geleenbeek / Cötelbeek volgen vanaf Ligne tot de Middenweg en uiteraard weer terug.
Wat schoeisel betreft: de wandeling loopt voor een groot gedeelte maar niet alleen over verharde wegen en paden. Wat kleding betreft: hou de weersverwachting in de gaten.
De themawandeling en de reguliere wandeling starten zoals gebruikelijk om 11.30 uur vanuit de Jardin d’ Isabelle (via steegje naast de Michielskerk aan de Markt bereikbaar).
KÈNJERFEST 24 JUNI
Kom zondag tijdens het Kènjerfestival luisteren naar de Geheime Verhalen en vlinders en elfjes maken in de Jardin d’ Isabelle!
Op (Koop)zondag 24 juni heeft Centrummanagement Sittard een bijzonder leuke dag barstensvol activiteiten georganiseerd voor álle kinderen in de stad: KènjerFest.
Het is de eerste keer dat dit evenement plaatsvindt in het Sittardse stadscentrum: wie wil komen klimmen-snoepen-spelen-dansen-springen-en-gamen, oftewel heerlijk kind wil zijn, moet zondag beslist de stad ingaan. En voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten, want alle activiteiten zijn gratis. Mis het niet!
Ontdek alle activiteiten tijdens KènjerFest
Handlettering workshop – Maak je eigen naamkaartje – door Stoer Enzo
Kleurwedstrijd – Laat je mooiste kleurkunsten zien – door Gasterie bie os 3
Sport en spel – Raad-de-ballen, parcours en meer – door Ballorig
Themawandeling zaterdag 2 juni 2018: Im Westen nichts Neues?
Na afloop vonden de deelneemsters/deelnemers aan de themawandeling op zaterdag 2 juni dat er in het westen van Sittard heel veel nieuws is. Aan de westkant van de historische binnenstad hebben de laatste jaren namelijk zoveel kleine en grote ontwikkelingen plaats gevonden (of zullen nog plaats vinden) dat het de moeite waard is daar al wandelend kennis van te nemen. Natuurlijk werden ook de Geheime Tuinen van de Protestantse begraafplaats en het “tijdelijke” Maaslandpark op de plek van het afgebroken ziekenhuis aangedaan. En ook al liepen we door heel wat stedelijk gebied, het was verbazend hoeveel groen daar nog te genieten valt. De nadruk lag echter op wat er aan deze kant van de stad allemaal gebeurd is en nog staat te gebeuren, waar nodig met een kleine of grotere kritische kanttekening.
Op zaterdag 5 mei 2018 vond er een combiwandeling plaats van regulier en thema. Welk thema? Dat mocht u zelf mee bepalen op dat moment.
Op deze middag waren er ook plukwandelingen in de tuin van Agnetenberg: om 12.00 uur en om 14.00 uur. Meester herboriste Bianca Kruitz was te gast in deze oude kloostertuin. Samen met Bianca gingen de deelnemers eetbare bloemen en kruiden verzamelen, die na afloop van de wandeling werden verwerkt tot een smosje, een heerlijk kruiden-smeersel voor op een stukje zuurdesembrood. Kruidenthee van dropplant… en ander kruidig lekkers waren te koop in de veranda in de tuin.
Themawandeling zaterdag 7 april 2018: Symboliek
Eén van de locaties die we tijdens de thema wandeling van 7 april bezochten staat bol van de symboliek. We vinden er o.a. dit hondje met een fakkel in zijn bek. Op deze zaterdag liepen we langs diverse locaties met symbolen.
Wandelen én een stevig orgelspel? En Garde!! Datum: 25-03-2018
Het was op 24 maart exact 475 jaar geleden dat de beroemde ‘Schlagt vor Sittert’ (bij ons beter bekend als de slag aan de Kempekoel), plaatsvond, waarbij duizenden doden vielen en de keizerlijke troepen van Karel V een uitzonderlijke nederlaag leden. Dit werd ZONDAG 25 maart herdacht met een HIStorische wandeling door stadsarchivaris Peer Boselie langs locaties van deze en andere veldslagen uit het Sittardse verleden, gecombineerd met een stevige orgelbespeling! We gingen via veldslagen van 1318, via 1543 en 1677 tot en met de Tweede Wereldoorlog op weg naar de kerk van de Vrangendael, waar vervolgens enkele ‘Batallas’, strijdlustige muziekstukken uit de renaissance/barokperiode, werden gespeeld op het 18e eeuwse rijksmonumentale orgel. Dit gebeurde door de bekende organiste Anja Hendrikx. Aansluitend werd koffie/thee aangeboden.
Themawandeling 3 maart 2018: De verdediging van de kleine vestingstad Sittard van ± 1000 – ± 1700.
Ons vertrek is om 11.30 uur, op de gebruikelijke plek, bij de toegangspoort van de Jardin d’Isabelle. De ontwikkeling van de verdediging van „Siter”/Sittard wordt gedurende deze themawandeling chronologisch behandeld. Tijdens onze wandeltocht zullen wij o.a. aandacht schenken aan de motteburcht, de eerste verdedigingswallen en de loop van de oudste grachten. De eerste omwalling van Sittard uit ± 1200 en de locatie van de twee oudste stadspoorten komen aan de orde. Daarna schenken wij aandacht aan de planmatige uitbreiding van de omwalling naar het zuidoosten (± 1300) en de gevolgen ervan voor: de (aanleg van deels nieuwe) stadswallen, het grachtenstelsel, de bedding van de Molenbeek, de afbraak van een oude stadspoort en de realisering van twee nieuwe versterkte stadspoorten. Een volgende ontwikkelingsfase is de aanleg van versterkingen buiten de omwalling zoals de Baenje, de Landjwaer, fort Sanderbout, fort Picard en de Hateboer. De twee laatsgenoemden zullen het wandeldoel zijn van de themawandeling in dit najaar: op zaterdag 6 oktober. In het rampjaar 1677/1678 worden grote delen van de vestingwerken verwoest en dat is tevens het einde van Sittard als vestingstad. Van harte welkom bij deze wandeling, die zal duren tot ca 13.30 uur. Er kan ook gewandeld worden door een aantal tuinen door het centrum. Deze wandeling vertrekt op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats!
Zaterdag 3 februari werd er weer gewandeld! Thema: Maria en Sittard…
Sittard heeft iets met Maria en niet alleen omdat het Nederlands grootste bedevaartplaats ooit was, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, waar we de basiliek aan danken. Maria is verbonden met vele plekken, waaronder meerdere tuinen, in Sittard. Enkele ervan bezochten we en zo kwamen we bekende en wat minder bekende feitjes tegen. Dit deden we op de feestdag van St. Blasius, de dag na het grote Mariafeest Maria Lichtmis. In die viering zijn de kaarsen gewijd waarmee met St Blasius de kelen kruiselings gezegend worden. Mocht u keelpijn hebben, kunt u na de wandeling dus door naar de kerk om gezegend te worden
6 januari 2018: Bijzondere Driekoningenwandeling opende wandeljaar 2018!
In het kader van HIS2018 (775 jaar stad Sittard) was er op 6 januari een extra lange Geheime Tuinen thema-wandeling met het thema: Drie Koningen. Deze wandeling was een samenwerking van LGOG Kring De Westelijke Mijnstreek, HIS 2018, Werkgroep Geheime Tuinen van de vereniging Sittards Verleden en Amici Salviuskerkje. Wij brachten een bezoek aan de bijzondere tentoonstelling Drie Koningen in het Salviuskerkje te Limbricht. Limbricht had meer dan 700 jaren geleden een nauwe band met Keulen. In de oudste gewelfschilderingen van Nederland, gemaakt in het Salviuskerkje door Keulse kunstenaars, staan centraal de Drie Koningen. Start van de wandeling was als vanouds om 11.30 uur bij de ingang van de Jardin d’Isabelle. Via de Ursulinentuin wandelden wij over de westelijke schootsvelden naar het Thuur Laudy monument, waarna we via de onlangs gerealiseerde “Ligne Tuin” in de tuin van het Frans Klooster kwamen. Diagonaal doorkruisten wij dit momenteel openbaar park om onze weg daarna voort te zetten naar de Hof van Onthaasting. Dit in 2010 ontworpen buurtpark bestaat uit verschillende (bijna volgroeide) belevingstuinen, die met elkaar verbonden zijn middels paden en lanen. Daarna verlieten we de stedelijke bebouwing om door de landelijke dreven om ±13.15 uur op de Platz in Limbricht te geraken. We bezochten vervolgens de tentoonstelling, waar we een boeiende rondleiding kregen. Na het bezoek hielden we in café Salden een korte pauze (consumptie voor eigen rekening) en trakteerde de Werkgroep Geheime Tuinen alle wandelaars op een royaal stuk Drie Koningen koek. Met de kersverse, beter koffieboonverse, koning in ons midden keerden we vervolgens terug naar Sittard. Ook de reguliere wandeling door een aantal tuinen in het centrum van de stad ging door, vertrek op dezelfde tijd en zelfde plaats. Deze wandeling duurde tot ca 13.30 uur. Welkom!
2 december 2017: Vluchtelingen in Sittard!
Wandeling 2 december: vluchtelingen in Sittard! Zo’n 150 tot 100 jaar geleden was Sittard een van de plaatsen waar diverse soorten vluchtelingen welkom waren. Uit onder andere België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Rusland kwamen ze.. Natuurlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook ervóór al. Tijdens deze wandeling bezochten we wandelend door een aantal tuinen plekken die met hen verbonden zijn.
afbeelding: krantenbericht uit september 1917.
4 november 2017: langs begraafplaatsen van vrouwelijke religieuzen
Enkele dagen voor deze wandeldag, op 2 november, was het Allerzielen. Dan worden van oudsher de overledenen herdacht, onder meer door hun graven te bezoeken. Daarom zal het thema van de wandeling van zaterdag 4 november in het teken staan van dit eeuwenoude gebruik. Het is in oorsprong een benedictijner kloostertraditie uit 998 die in de 13e eeuw de benaming Allerzielen kreeg. De dag ervoor wordt immers Allerheiligen gevierd, de dag waarop alle heiligen en martelaren worden herdacht, een nog oudere traditie.
Het is natuurlijk ondoenlijk tijdens deze wandeling alle voormalige en huidige begraafplaatsen in Sittard te bezoeken. Daarom beperken we ons tot de begraafplaatsen van de vrouwelijke religieuzen. Op 6 oktober was het namelijk 160 jaar geleden dat de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed vanuit Maastricht het vroegere dominicanessenklooster aan de Plakstraat betrokken om hier anderhalve eeuw lang de zorg voor het meisjesonderwijs en voor gebrekkigen en bejaarden op zich te nemen.
De wandeling van 4 november vertrekt zoals gebruikelijk om 11.30 uur in de Jardin d’Isabelle (via het steegje naast de Michielskerk aan de Markt bereikbaar) en gaat – weer of geen weer, veel of weinig belangstelling – altijd door.” Er is ook de gelegenheid om deel te nemen aan de maandelijkse reguliere wandeling die door een aantal tuinen in het centrum gaat. Ook die vertrekt op dezelfde tijd!
Zaterdag 7 oktober 2017: geluk en ongeluk….
Tijdens de Geheime Tuinen-wandeling op zaterdag 7 oktober zochten we naar tekens en symbolen van geluk en ongeluk, dat tevens het thema is van de maand van de geschiedenis. Hoe gaan we met geluk/ongeluk om en hoe is dit te voorkomen? Welke herinneringen komen we tegen aan geluk of laten ons denken aan ongeluk van ooit? In ieder geval eindigden we met geluk (en wie weet: sierpompoenen)!
Zaterdag 2 september 2017: wandelen door het Geleenbeekdal, deel 3…
(Deze themawandeling vertrok, anders dan anders, vanaf de Ophovenermolen, Molenweg 56)
(De reguliere wandeling startte wel in de jardin d’Isabelle.)
Het Geleenbeekdal van bron tot monding (van Benzenrade tot Stevensweert), is eigenlijk een hele grote Geheime Tuin. Slechts een totaalbeeld van te krijgen door steeds kleine brokstukjes in de schijnwerpers te zetten.. Een van die brokstukken is het Geleenbeekdal in de gemeente Sittard-Geleen. Er is vanaf 2007 een grote herinrichting van het Geleenbeekdal van Heerlen tot Sittard gerealiseerd. In twee vorige wandelingen proefden we er al van…
Deze derde Geleenbeekdal wandeling, op 2 september 2017 startte bij de Ophovener molen. Vandaar wandelden wij van de Ophovenerhof langs de vistrap, door speelbos Schabolleke en via de oost- en westoever van de Geleenbeek naar het zuiden, richting de Middenweg. Na de Middenweg kwamen wij in het prachtig heringerichte stroomgebied van de Geleenbeek. Stroomopwaarts wandelden wij langs de oostoever en ontdekken een aantal verrassende elementen: spaarbekkens, ruime meanders, toevoer kleine waterbronnen, idyllische achtertuinen, sterk afwisselende begroeiingen, nieuw aangelegde hoogstam boomgaarden. Bij de aftakking van de molentak (bestemd voor aandrijving voormalige molen Houben) staken wij de Geleenbeek over en zetten wij onze route voort tot aan de tuinen van Abshoven, daarna keerden wij om en gingen naar de Pater Karel kapel. Hier werd ter bezichtiging een kleine pauze ingelast.
Wij gingen, na het bezoek aan geboortehuis Pater Karel verder naar de oudste kern van Munstergeleen. Via huize de Kommel, de plek van de voormalige kerk Munstergeleen, Chorushoeve en wandelend langs de uiterste oostrand van het Geleenbeekdal ( het Dwarspaedje, Leeuwerik en Broekstraat) kwamen wij weer terug op de Molenweg.
Wandelen op 5 augustus 2017!
“A la recherche de Tersteeg en Bergmans “ was het motto van de themawandeling op zaterdag 5 augustus a.s. Beide bekende tuin- en landschapsarchitecten uit de 20ste eeuw hebben hun sporen achtergelaten in Limburg. Dirk Tersteeg ontwierp het Sittardse Stadspark en het Sportpark in Geleen. Ontwerpen van John Bergmans zijn o.a. het Steinerbos en de Botanische tuin in Kerkrade. Ook was hij in 1955 betrokken bij aanpassingen van het Stadspark in Sittard, zoals het vereenvoudigen van de beplanting en verwijderen van de door Tersteeg ontworpen spiegelvijver. Verrassend genoeg bleek bij recent archiefonderzoek dat Bergmans vanaf de jaren 1920 in opdracht van de gemeente ook veel ontwerpen heeft gemaakt voor verschillende groenvoorzieningen in Sittard. De wandeling voerde ons langs enkele van zijn ontwerpen, zoals de voortuin van de vroegere MAVO Land van Gullick aan de Engelenkampstraat en de plantsoenen in de villawijk bij het Stadspark. Uiteraard brachten we ook een bezoek aan het Stadspark zelf.
De themawandeling en de reguliere wandeling door een aantal tuinen in de binnenstad starten om 11.30 uur vanuit de Jardin d’ Isabelle aan het Kerkepad (rechts van de Sint Michielskerk op de Markt). Duur van de wandelingen is 1 1/2 à 2 uur en de deelname is gratis.
foto’s: Theo Moelker
Wandelen door de Geheime Tuinen! De themawandeling blijft op zaterdag 1 juli 2017 wel heel erg dicht bij maar in principe wel buiten de historische binnenstad van Sittard. Het is namelijk de bedoeling de bedoeling de wandeling te beperken tot een zeer beperkt aantal Geheime Tuinen en daarbij de verschillende ontwikkelingsfasen van de schootsvelden ter plekke met eigen ogen waar te gaan nemen. Het zal niet verbazen dat de herontwikkeling van de oostelijke schootsvelden (met Fort Sanderbout en de eeuwenoude volkstuinen) daarbij meer dan gebruikelijk aandacht zal krijgen. Maar vooral de ontwikkeling van middeleeuwse vesting tot eigentijdse winkelstraat is het uitgangspunt. De wandeling (net als de reguliere wandeling die door een aantal tuinen in en om het centrum gaat) gaat altijd door en vertrekt om 11.30 uur vanaf de jardin d’Isabelle. Ongeveer anderhalf á twee uur later bent u weer terug, mogelijk bezoekt u of eindigt de wandeling in de bijzondere Agnetentuin. Geen bijzonder kleding- en schoeiseladvies!
FESTIVAL GEHEIME TUINEN OP 18 JUNI 2017.
(KLIK MET RECHTERMUISKNOP EN DAN OPENEN IN NIEUW TABBLAD VOOR GROTE WEERGAVE!)
3 juni 2017: Wandelen met passie Op 3 juni was het precies tien jaar geleden dat Pater Karel Houben uit Munstergeleen werd heilig verklaard. Deze tiende verjaardag grepen we aan om naar het geboortehuis van Pater Karel te lopen. Vanuit ons startpunt in Jardin d’Isabelle aan het Kerkepad in Sittard liepen we om 11:30 via de kloostertuin van een andere passioniste, nl. Gemma Galgani, de groene wijk De Kollenberg, Leijenbroek naar Munstergeleen, om even stil te staan in de tuin bij Pater Karel (ook sanitaire stop). We volgden stroomafwaarts de Geleenbeek terug naar de Jardin d’Isabelle.
De themawandeling op 6 mei 2017 had als thema : Geleenbeekdal (deel II). Deel I van die drie themawandelingen was een bezoek aan de Geheime Tuinen, wandelend vanuit het stadscentrum naar het zuiden. Deel II werd een wandeling naar het noorden. Wandelend langs de oevers van de Geleenbeek stonden wij stil bij de resten van de Broekpoort, de watermolen Wetzels, de Oude Weg, Molenpark, de molen Roufs, de tuin bij de Stadbroeker molen, de Hateboer/de Schwienswei, de samenvloeiing van Geleenbeek en Kötelbeek. Via de Clootsweg en langs de oevers van de Kötelbeek wandelden we daarna terug naar de stad om uiteindelijk via de Ligne en een deel van de noordelijke stadsgracht weer bij het beginpunt te geraken. Goed schoeisel (geschikt voor modderige paden) en eventueel regenkleding gewenst; duur van de wandeling ruim twee klokuren. Vertrek als gewoonlijk in de Jardin d’Isabelle om 11.30 uur, waar ook de reguliere wandeling door een aantal tuinen in het centrum zal vertrekken.
Extra activiteiten tuin Agnetenberg! Dit jaar, om precies te zijn op 6 october 2017, is het precies 160 jaar geleden dat de Zusters van het Kostbaar Bloed in het klooster Agnetenberg trokken. Zij hebben in al die jaren veel betekend voor het onderwijs en de zorg voor armen en ouderen in Sittard. Bij hun vertrek in 2015 naar de Windraak lieten zij niet alleen het klooster achter, maar ook hun prachtige tuin. De vrijwilligers van de Tuinbrigade onderhouden sindsdien de tuin en gaan dit jaar aandacht besteden aan dit jubileum. Zij doen dit door gedurende het jaar een aantal activiteiten in de tuin van Agnetenberg te organiseren. Stuk voor stuk kleine feestjes, waarvoor u allemaal van harte uitgenodigd bent ! Kom genieten van muziek, workshops, lekkernijen, wandelingen en natuurlijk …… van de tuin zelf, een groene oase in de binnenstad van Sittard. Uitgebreide informatie volgt, maar hierbij alvast een tip van de sluier opgelicht: Zaterdag 6 mei: plukwandelingen in de tuin door meesterherboriste Bianca Kruitz uit Broeksittard (zie informatie hieronder). Zaterdag 13 mei: open tuin i.v.m. open dag Sociaal Centrum Sittard aan de Engelenkampstraat. Zaterdag 3 juni: Hatha – yogales met gezellige picknick door Anytime Fitness Sittard. Zondag 18 juni: 5e Geheime Tuinen Festival met o.a. activiteiten in de Agnetentuin
PLUKWANDELINGEN IN DE TUIN AGNETENBERG Meesterherboriste Bianca Kruitz is op zaterdag 6 mei te gast in de Geheime tuin van Agnetenberg. In deze oude kloostertuin verzorgt zij die dag drie mini-plukwandelingen. Samen met Bianca worden eetbare plantjes verzameld, die na afloop van de wandeling worden verwerkt tot een smosje (kruidensmeersel) voor op een stukje zuurdesembrood. Kruidenthee van dropplant en ander kruidig lekkers zijn verkrijgbaar in de veranda in de Agnetentuin. Zin om mee te doen ? De plukwandelingen starten om 12.00, 13.00 en 14.00 uur in de Agnetentuin. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. De tuin is te bereiken via de Rosmolenstraat. Neem de doorgang naast de vishandel en volg vervolgens de ballonnen naar de tuin.
Wandeling op 1 april 2017 (geen grap!); op zaterdag 1 april was er een combi-wandeling van thema en reguliere wandeling.
Dit betekent, dat wij naast een paar tuinen in het centrum ook een aantal tuinen “in het oosten” bezochten, zoals de volkstuinen en de tuin van huize Regina Carmeli.
.
Wandeling 4 maart 2017: beelden aan de wandel!Voor wie van u denkt dat standbeelden statisch, stil en onbewogen op dezelfde plek hun dagen slijten, helpen we u graag uit de droom: in Sittard niet. Tijdens de themawandeling op 4 maart a.s. langs standbeelden in het centrum van Sittard, ontmoetten we er een aantal die in de afgelopen tijd “aan de wandel” is gegaan. Zo verhuisde de troubadour Jo Erens onlangs van standplaats en heeft TOON Hermans sinds vorig jaar aan de Markt zijn (druk bezochte) THUIS gevonden. Alle beelden waar we tijdens de wandeling bij stil stonden, en waarvan er een aantal in de Geheime Tuinen staat, hebben één ding gemeen: ieder beeld heeft een bijzonder verhaal. Een ongelukkige dichter, twee kleine krombroodvangers, een beeldje dat verbannen werd naar het Stadspark en een Mariabeeld dat weer een tuintje aan haar voeten gekregen heeft, dankzij de werkgroep Geheime Tuinen.
De Geleenbeek stond centraal op 4 februari 2017. De beek heeft in de loop der jaren veel betekend voor Sittard. Zonder Geleenbeek was er wellicht nooit de stad Sittard ontstaan.
Stroomopwaarts volgden wij de bedding van de Geleenbeek/Molenbeek tot aan het Speelbos Schabolleke. Tijdens de wandeling schonken wij aandacht aan en stonden wij stil bij een aantal Geheime Tuinen en monumenten zoals de Troubadour, Steine Muurke, Juliana-Bernard boom, en een rijksmonument met “Franse tuin” en eendenvijver, met Engelse landschapstuin, beelden, St. Jansput en roeivijver, jawel: het stadspark. We kwamen langs de vistrap, Ophovenermolen en Stenen Sluis, De bedding van de Keutelbeek volgden wij dan stroomafwaarts via o.a. Gulikshoes, Parklaan en haar villa’s en de school van Snel tot de Ligne. Bij de Ligne staken wij de Keutelbeek weer over en via de Dominicanenwal keerden wij terug naar het beginpunt. Dit was themawandeling Geleenbeek deel I, later in het jaar volgen er nog twee wandelingen…
Wandeling Zaterdag 7 januari 2017: Schuren langs de singelOp de grens van oud en nieuw volgden we grofweg de contouren van de singel om de oude binnenstad. Tijdens de korte wandeling zochten we naar plekken waar oud en nieuw tegen elkaar schuren. Nieuwe gebouwen in een oude omgeving, vanuit de koude verlangen naar een nieuwe lente, oude waarden in een nieuwe tijd.
De surprise-wandeling van 3 december bracht de deelnemers op locaties met iets moois (de basiliek en het Mariapark), iets historisch (de oude markt, waar Sittard 1000 jaar geleden begon) en iets persoonlijks (deken Thijssen en Toon Hermans). Ook St. Nicolaas kwamen we tegen : in de basiliek op het paneel boven het altaar naast Maria, waar in het kort zijn levensverhaal werd verteld; vervolgens bij cafe de Kup (zie foto), waar zijn beeldje met de 3 kinderen in de kuip zich bevindt en natuurlijk dat wonderbaarlijke verhaal uit de doeken werd gedaan. Na een rustpauze met koffie / thee en gebak (als verrassing in klooster Agnetenberg) werden ook nog de tuin van huize Regina Carmeli, de volkstuinen en fort Sanderbout bezocht!
Waar we tijdens de wandelingen van 3 december 2016 heen gaan? Dat is, passend bij het Sinterklaasweekend, een verrassing! Verzamelen om 11.30 uur in de jardin d’Isabelle. Kleding en schoeisel aanpassen aan het weer. Welkom!
Op zaterdag 5 november 2016 stond de themawandeling in het teken van 500 jaren Hervorming: 31 oktober 1517 – 31 oktober 2017. Dit jubileum is internationaal gestart op 31 oktober 2016. Tijdens de wandeling werd aandacht geschonken aan de Geheime Tuinen die te maken hebben met de Reformatie (en de daarmee samenhangende Contrareformatie) in Sittard. Wij brachten een bezoek aan het Gruizenkerkje, de kloostergang van de Jezuïeten, de Paterskerk, de Cour Solanus en de Protestantse Begraafplaats. Vertrek was weer om 11.30 uur in de jardin d’Isabelle, terugkomst ca 13.15 uur. Ook de reguliere wandeling vertrok toen. Daarin werd een aantal tuinen in de binnenstad bezocht. Bijzonderheid deze keer was de walnotenverkoop in de tuin van Agnetenberg. In korte tijd werden 150 kilo noten verkocht, een groot succes!
Op zaterdag 15 oktober 2016 werd gewandeld naar pater karel, in het kader van de maand van de Geschiedenis. De EO liep mee en maakte foto’s en een film van de wandeling. Het thema was ‘grenzen’ en die kwamen we tegen, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje kwamen voorbij op enkele kilometers afstand…
Themawandeling 1 oktober 2016 : Grenzen om te overschrijden. Tijdens deze onbegrensde wandeling zochten we vermeende grenzen op. Landsgrenzen, gemeentegrenzen, dierengrenzen en mensengrenzen. Wat betekent een grens en waarom wordt deze gesteld? Wat is het verschil tussen de ene kant en de andere kant van een grens. Onbegrensde mogelijkheden, onbegrensde liefde, het bewaken van grenzen en omgaan met grenzen kwamen allemaal voorbij tijdens deze wandeling. De Baandert, de Schwienswei, de Rode Beek als Grens, Grensdorpje Millen en Huis Millen hebben allemaal te maken met grenzen die worden overschreden. Start van deze wandeling was om 11:30 voor Museum De Domijnen, kapittelstraat 6.. Duur: tot ca 14.00 uur.
Zaterdag 3 september 2016 ging de themawandeling langs ‘bezinningstuinen’.
Hoewel de enige echte bezinningstuin in de Ursulinentuin bijna helemaal af is, is in de jardin d’Isabelle het labyrinth klaar en is er nog veel meer bezinnends te vertellen over diverse tuinen in de stad. We liepen o.a. ook over de 51e breedtegraad, stonden stil bij lief en leed in de jardin des Roses, liepen door de mysterieuze ‘getskes’ in de volkstuinen aan de Gats, bezochten fort Sanderbout en de mooie tuin van Agnetenberg.
Zaterdag 6 augustus ging de reguliere wandeling o.a door de tuin van klooster Agnetenberg. Met de themawandeling brachten we een bezoek aan het Stadspark. Het park is ontworpen door de Naardense tuinarchitect Dirk Tersteeg en werd tussen 1921 en 1933 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Het was bedoeld als een echt volkspark waar men zich op verschillende manieren kon vermaken. Men kon er niet alleen wandelen en picknicken maar ook roeien, vissen, in de winter schaatsen, tennissen en later ook zwemmen. De wandeling voerde ons langs verschillende plekken die hier nog van getuigen, zoals de roeivijver en de restanten van het vroegere zwembad. Behalve een vooraanstaand tuinarchitect was Tersteeg ook een groot plantenkenner en had hij zijn eigen rozen- en boomkwekerij. In het Stadspark zien we dat nog terug in het groot aantal bijzondere bomen die hij hier liet aanplanten. We stonden tijdens de rondwandeling dan ook stil bij een aantal bomen en hun verhalen.
De thema-wandeling van 2 juli bracht ons naar een aantal tuinen “ in het oosten”. We begonnen met een bezoek aan de volkstuinen (historisch erfgoed!) waar zelfs de eerste groeiende banaan werd aangetroffen! We vervolgden onze weg naar de tuin van de zusters Carmelitessen, waar o.a. bisschop Gijsen zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Daarna de algemene begraafplaats, als tuin zonder meer de moeite waard, waar we een bezoek brachten aan een aantal beroemde Sittardenaren en bijzondere graven.
Programma Festival Geheime tuinen 2016 bekend:
Op zaterdag 4 juni ging de themawandeling naar pater Karel, waar de nieuwe stiltetuin, (welke rust en het water van de beek combineert, zie foto) en het kruiswegbos enkele dagen eerder waren geopend en ingezegend.
“De thema-wandeling van zaterdag 7 mei had als titel “grote tuinen”. Deze wandeling bracht ons namelijk naar de Hof van onthaasting en het Maaslandpark, 2 grote / moderne tuinen. Onderweg stonden we ook nog even stil bij de plekken, waar zich in vroeger tijden begraafplaatsen bevonden. Bovendien bezochten we op de terugweg ook het Protestants kerkhof.
PAASEIEREN ZOEKEN IN DE AGNETENTUINOp Tweede Paasdag organiseerde de Tuinbrigade van de Werkgroep Geheime Tuinen van Sittard (onderdeel van Vereniging Sittards Verleden) een paaseieren zoektocht voor kinderen in de tuin van het voormalig klooster Agnetenberg aan de Plakstraat in Sittard.Om 12.00 uur gaf de Paashaas zelf het startsein en werd door 25 kinderen (gadegeslagen en gestimuleerd door vele ouders/grootouders) naar de eieren gezocht, In de tuin waren ook 3 gouden eieren verstopt, alle werden gevonden…is !De Tuinbrigade verkocht in de veranda koffie, thee, chocolademelk en fris met zelfgebakken paaslekkernijen. De opbrengst hiervan is bestemd voor nieuw tuingereedschap en planten voor in de tuin.
Zaterdag 2 april 2016:
Themawandeling: Dit jaar zou Toon Hermans zijn 100e geboortejaar vieren. Op deze zaterdag 2 april 2016 organiseerden de 6 Toon Hermans Huizen in Limburg daarom Toons ToerTocht, een recreatieve sponsortocht, op de fiets of wandelend, van het ene naar het andere Toon Hermans Huis. Daardoor geïnspireerd ging de maandelijkse themawandeling van de Geheime Tuinen van Sittard op deze eerste zaterdag van april langs plekken waar de herinnering aan Toon nog rondwaart. Niet direct aan Toon als cabaretier maar vooral aan Toon en zijn spiritualiteit waarin Sint Rosa en de H. Gemma een belangrijke rol hebben gespeeld.
Zaterdag 5 maart 2016: Themawandeling: Het was half vasten en carnaval lag alweer een paar weken achter ons, Pasen ligt in het verschiet. Dat betekent dat er weer nieuw leven komt in de natuur. Maar ook de mens krijgt weer meer levenskracht! We kunnen het zien, horen en voelen. De feesten in deze tijd van het jaar staan al millennia in het teken van ´nieuw leven´. Tijdens deze themawandeling lieten we zien hoe natuur en cultuur hand in hand gaan tijdens het voorjaar. In de Kollenberg liggen talloze verhalen verborgen die ons dit verhaal vertellen.
Ging de themawandeling in februari vorig jaar langs carnavalesk erfgoed, langs vele plekken waar de geest van carnaval in Sittard voortleeft, de themawandeling op zaterdag 6 februari 2016, de zaterdag waarop de Zittesje Vastelaovend weer losbarstte, was veel serieuzer van toon: even geen lawaai maar een verstilde omgeving, niet de hectiek van de rood-geel-groene stad maar de (sporadische) kleuren van de natuur, na het feest niet de kater maar de bezinning. Bezocht werden o.a. de tuin van de karmelietessen, de algemene begraafplaats met joodse begraafplaats aldaar, de Duuster Gats, het Memoriebos, de Rosakapel, de Krombroodjesberg, het Levetenhäöfke en de Zeven Voetvallen.
foto libor bednarik sittard365
Zaterdag 2 januari 2016: De eerste Geheime Tuinenwandeling stond op zaterdag 2 januari op het programma! Het thema was: Reformatie, Contrareformatie en vervolging. Wij bezochten onder andere de tuin van de Dominicanen, het Gruizenkerkje, de Protestantse begraafplaats, de tuin van het Frans Klooster, de Binnentuin van museum De Domijnen en het Joods Monument in de Ursulinentuin.
Zaterdag 5 december 2015 voerde de themawandeling ons naar de grootste geheime tuin, het Stadspark in Sittard. Op deze dag was het precies 73 jaar geleden dat de ontwerper van het park, tuinarchitect Dirk F. Tersteeg, overleed. Hij ontwierp het park als een echt volkspark met een roei- en visvijver (tevens schaatsbaan), wandelpaden, tennisvelden en een speelweide waar mensen zich actief konden vermaken. Het werd tussen 1921 en 1933aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Veel Sittardenaren hebben mooie herinneringen aan het bootje roeien op de vijver en het zwembad. Tersteeg was de eerste in Nederland die tuinen ontwierp in de zogenaamde Architectonische tuinstijl, waarbij elementen uit de bouwkunst worden toegepast, zoals gemetselde trappen, muurtjes, vijverranden en tuinmeubilair. Daarbij werkte hij veel samen met architecten, o.a. De Bazel, Hanrath en Cuypers. In het Stadspark zien we deze architectonische elementen ook terug. Het werd een gevarieerde wandeling langs bijzondere bomen, kunstwerken ,de beek, authentieke Tersteeg elementen en …. een zoektocht naar een geheime, verdwenen spiegelvijver! .
Zaterdag 7 november: themawandeling én reguliere wandeling (zie hieronder), maar ook: verkoop van walnoten in de tuin van Agnetenberg!
Op zaterdag 7 november 2015 werd de Geheime Tuinen Themawandeling beheerst door 3 belangrijke items: 1. Poppy-Day: de dag waarop alle gevallenen in alle oorlogen (in het bijzonder Wereld Oorlog I en II) en alle gevallenen in gewapende conflicten over de hele wereld worden herdacht. Poppy Day wordt gevierd op 11 november (Wapenstilstandsdag WOI), maar de eigenlijke herdenking vindt steeds plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. In 2015 is dat zondag 8 november: herdenkingsdienst Petruskerk. 2. Jubileumjaar Orde der Dominicanen. Op 7 november 2015 begint het jubleumjaar: 800 jaren Orde der Dominicanen. Elk jaar herdenken de Dominicanen op 7 november alle heiligen van hun kloosterorde. 3. Allerheiligen. Het feest van alle heiligen, dat gevierd wordt op 1 november. Tijdens onze wandeling schonken wij aandacht aan de betekenis van de Dominicanen/Dominicanessen voor onze stad Sittard en de belangrijke rol die een aantal heiligen van die Orde hebben gehad voor de ontwikkeling van onze stad. Wij bezochten dan ook de Paterskerk, de Pandhof van het voormalige Dominicanerklooster aan de Oude Markt, en de kloostertuin van de Zusters van de Agnetenberg (klooster gesticht door Dominicanessen). Wij wandelden vanaf de Markt via de Putstraat, Kollenberg naar de St.Rosakapel om aansluitend in de Duustergats stil te staan bij het monument ter nagedachtenis van de piloot Kapitein Donald Emerson. Op onze terugweg bezochten wij op de Algemene Begraafplaats de herdenkingssteen van de verzetsman Zef Ronden en de graven van gesneuvelde militairen.
Wandelingen van 3 oktober 2015: Op deze dag vóór van de feestdag van Franciscus van Assisi (werelddierendag) liepen we door enige Geheime Tuinen van Sittard en directe omgeving, waarbij we anders keken en luisterden dan normaal. Deze keer kwamen niet alleen groene en cultuurhistorische aspecten aan bod, maar probeerden we ook te achterhalen hoe deze tuinen en bijbehorende verhalen ons kunnen inspireren in het dagelijks leven. Aan de hand van enkele (lied-)teksten ervoeren we wat onze omgeving aan inspiratie kan bieden. Door de goede sfeer liep de wandeling wel erg uit, maar daar was dan ook behoefte aan!
Themawandeling van zaterdag 5 september 2015: ‘groen’ stucwerk! In West-Europa wordt al sedert de Middeleeuwen buitenstucwerk gebruikt. In onze regio heeft het gebruik evan tussen 1870-1914 een enorme bloei doorgemaakt. De stucadoors versierden de gevels met stuc-ornamenten door de natuur/tuinen geïnspireerd: bloemen, bladeren, takken. Hoewel tussen 1970-2000 veel van het stucwerk is verdwenen in Sittard en omgeving zijn er in de binnenstad van Sittard nog veel gevels (deels) in oorspronkelijke staat. Tijdens de stadswandeling schonken wij aandacht aan deze „tuintjes”, waarvan één exemplaar in Jugendstil. Als inleiding werd aan het begin van de stadswandeling aandacht geschonken aan de ontwikkeling van de baksteen(industrie) in Nederland.
WANDELING 1 AUGUSTUS 2015: Tot nu toe werden 24 “Geheime Tuinen van Sittard” uitvoerig beschreven in ons wandelboekje en sinds kort ook voorzien van een mooie informatiezuil. Maar het is altijd de bedoeling geweest het niet bij deze 24 tuinen te laten en daarom hebben we in het boekje ook enkele “scharnierpunten naar elders” aangetipt, waaronder uiteraard de Bedevaarttuin bij de Pater Karel-kapel in Munstergeleen. Op zaterdag 1 augustus lieten we deze tuin de richting bepalen en zowel op de heen- als op de terugweg kwamen we meer fraaie natuur en interessante cultuur tegen en natuurlijk mochten Abshoven en de Engelse Tuin daarbij niet ontbreken. In de tuin van de kapel werd ook het juist onthulde bijzondere beeld van John Deckers bekeken, waarin aandacht voor de mijnwerkers centraal staat.
Na het Festival gingen we natuurlijk weer gewoon door met onze reguliere activiteiten: De maandelijkse wandelingen! Ook buiten het centrum / in de buitenwijken valt het nodige te ontdekken wat betreft groen / (geheime) tuinen, zoals een aantal themawandelingen in het afgelopen jaar al hebben bewezen. Op zaterdag 4 juli ging het “into the east”: we brachten een bezoek aan het park De Wimmeren (in de wijk Haagsittard Park) en keerden via Broeksittard, waar we de begraafplaats bezochten, terug naar het centrum. Een wandeling van niet al te veel woorden, maar van wel veel passen! uur..
(foto: begraafplaats Broeksittard, Chr.Willems)
* 21 juni 2015 was er weer het derde Festival Geheime Tuinen van Sittard! zie hieronder het programma (als u klikt op de afbeelding wordt ze groter)
Let op: abusievelijk is tweede optreden van mannenkoor Si-Tard (om 14 uur in Michielskerk) niet vermeld. Ook welkom daar natuurlijk!
* EVEN VOORSTELLEN …… Dit zijn de vrijwilligers die de tuin van het Agnetenklooster gaan onderhouden, nu de zusters binnenkort verhuizen. Vanmiddag was de eerste kennismakingsbijeenkomst met de zusters Clara en Virgo erbij. Er zijn goede afspraken gemaakt met alle betrokkenen. Tijdens een wandeling door de tuin kregen we een goed beeld van de werkzaam-heden. En wat een enthousiasme en bereidwilligheid was er om aan de slag te gaan! Vanaf a.s. vrijdag gaat iedereen al meerdere dagen in de tuin aan het werk. Ons eerste doel: de tuin netjes krijgen voor het festival Geheime Tuinen op 21 juni.
Zaterdag 6 juni 2015 waren er onder grote belangstelling weer de wandelingen door de Geheime Tuinen. Ooit van zaaibommetjes gehoord? Daarmee maken we lelijke plekken in onze omgeving groener, mooier en vriendelijker voor insecten én dus voor ons! Heel wat anders dus dan wat her en der gebeurt nu in de wereld met échte bommen… De themawandeling ging langs een aantal tuinen met verhalen die met groen en ‘bommen’ te maken hebben en leverden soms verrassende verhalen opleveren. De reguliere wandeling ging weer langs een aantal tuinen in de binnenstad. .
Op 2 mei 2015 ging de themawandeling langs een aantal al dan niet nog bestaande begraafplaatsen, waar in de loop van de eeuwen de Sittardenaren ter ruste zijn gelegd. We eindigden op de algemene begraafplaats, waar we het graf van een aantal beroemde Sittardenaren bezochten, maar ook tevens deze locatie als tuin met flora in bloei konden bewonderen. De reguliere wandeling ging weer langs een aantal tuinen in en rond de binnenstad, waarbij de keer de tuin van Agnetenberg zeker niet ontbrak, daar de zusters afscheid gaan nemen…
Op zaterdag 4 april werd met een kleine groep een mooie wandeling gemaakt, o.a. langs bloeiende magnolia’s, gele kornoelje, muurplantjes en monumentale bomen in het Stadspark.
*Zaterdag 7 maart 2015 gingen we, na een bezoek aan de opgraving aan de Deken Tijssenstraat, via een rondleiding door het Maaslandpark naar het Limbrichterveld, waar naast een aantal groenvoorzieningen, o.a. het Eisenhowerpark (locatie oude laboratoriumschool), ook aandacht geschonken werd aan de bouw(stijl) en het verleden, inclusief de Auveleberg met z’n menkes / terechtstellingen / Romeinse oorsprong als grafheuvel. Onder de spoorwegtunnel door betraden we de nieuwbouwwijk Hoogveld, waar de Hof van onthaasting met een bezoek vereerd werd. Via een groene route langs Overhoven / Schwienswei/ stadbroekermolen / molenbeek keerden we weer terug met de constatering, dat ook in de gebieden buiten het centrum veel groen te ontdekken valt..
Vertrekpunt was ook dit keer niet de Jardin d’Isabelle (die nog heringericht wordt) maar de nabijgelegen Ursulinentuin, bij het perenlaantje; de vertrektijd bleef 11.30 uur. Ook de reguliere wandeling vertrok van daaraf.
Themawandeling zaterdag 7 februari 2015 ging langs carnavalesk erfgoed! Sittard als carnavalsstad bij uitstek heeft immers vele mensen voortgebracht die de carnavalsgeest konden oproepen en Sittard kent vele plekken waar de geest van carnaval voortleeft. De themawandeling leidde kriskras langs deze plekken van herinnering, soms duidelijk invoelbaar, soms wat moeilijker herkenbaar, enkele in of rond de binnenstad, andere wat verder weg.
Op 3 januari van dit jonge jaar 2015 liepen we met kinderen (en ouders/grootouders) door tuinen die verbonden zijn met de geschiedenis van de stad. Centraal stond op de koude dag met regen en natte sneeuw het thema hoop en dank. Ook moeilijke thema’s zoals oorlog, ziekte en zelfs dood werden niet geschuwd. Er werd echter creatief mee omgegaan, tenslotte proberen we allemaal van het nieuwe jaar een mooi, vredevol en vreugdevol jaar te maken…
Zaterdag 6 december 2014 werd er gewandeld langs de vele beelden in de binnenstad van Sittard, die elk hun eigen verhaal te vertellen. Ze bepalen mede het gezicht van de stad maar in de alledaagse drukte lopen we er vaak achteloos voorbij. Ze zijn er gewoon.Tijdens de themawandeling stonden we nu eens stil bij de verhalen die een aantal van de beelden ons te vertellen heeft: wat is hun geschiedenis, wie zijn de makers en waarom staan ze op de plek waar ze staan ?
Op zaterdag 1 november werd er weer gewandeld natuurlijk. Naast de reguliere wandeling die door een aantal tuinen in de binnenstad ging was er ook weer een themawandeling met als thema: Allerheiligen en de „Geheime Tuinen“. Langs een aantal „ Geheime Tuinen” gingen wij via de Sint Rosakapel over de Aokerweg naar de oeroude H. Michaelskirche in Hillensberg, met een dertigtal wandelaars. Onderweg stonden wij stil bij een twintigtal plaatsen/plekken waar onze voorouders en gelovigen van onze tijd heiligen verere(e)r(d)en of plekken die genoemd zijn/verwijzen naar heiligen. Naast een bezoek aan de Michaelskirche in Hillensberg aldaar schonken wij ook aandacht aan de, bij gelegenheid van Allerheiligen, prachtig versierde graven op de Friedhof: einer geheimnisvolle Garten. Vervolgens wandelden wij over de Michaelstraße en de Lahrstraße terug naar Sittard.
Zaterdag 4 oktober vond een themawandeling plaats met een Franciscaans tintje. Het was immers de feestdag van St. Franciscus… De wandeling week wat af van die van vorig jaar, maar was wel ongeveer net zo lang. In ongeveer 2,5 uur liepen zo’n veertig mensen met stralend weer langs Franciscaans getinte plekken naar Watersley.
Wandelingen van zaterdag 6 september 2014 langs volksvermaak en kinderspelen... Op 6 september ging de themawandeling langs tuinen en plekken waaraan verhalen verbonden zijn die o.a. met kinderspelen en volksverhalen en -vermaak te maken hebben, zoals ziepesjprènge, ‘geld steken’, krombrood rapen, de leeuw van st Rosa, Heldeweh’s wagen en de Bokkenrijders…
Zaterdag 2 augustus: we wandelden met een grote groep in het teken van Kelten tot Karolingen! De geschiedenis van onze stad is veelzijdiger dan velen denken. We hebben onder andere nog wegen die teruggaan tot de Kelten en nog steeds gebruikt worden. Ruim twee uur wandelden we langs sporen en locaties die herinneren aan Kelten, Romeinen, Merovingen en Karolingen in en tussen Sittard, Haagsittard en Broeksittard. Ook de reguliere wandeling ging natuurlijk door!
Zaterdag 5 juli voerde de themawandeling ons “into the west”. We brachten een bezoek aan de jongste tuin van Sittard, die ons door de Voorzienigheid geschonken is. Toen vervolgden we onze weg naar de oudste tuin van Sittard, waarvan veel Sittardenaren weten, waar die ongeveer ligt, maar hem nog nooit gevonden / bezocht hebben. Op de weg terug richting centrum kwamen we nog een aantal interessante plekken tegen, die ons aan Toon Hermans herinneren en aan Sittard, waar het allemaal begon. Ook de gewone wandeling werd natuurlijk gehouden.
Zondag 22 juni was het tweede festival geheime tuinen. EEn zeer geslaagde dag met ideaal weer en zeer tevreden bezoekers!
Op zaterdag 7 juni 2014 werden er weer twee wandelingen gehouden door de geheime tuinen van Sittard. De themawandeling voerde langs de Molenbeek, ging vanuit het stadspark naar de Geleenbeek om vervolgens stroomopwaarts een bezoek te brengen aan het geboortehuis van Pater Karel.
Noteer alvast: Op zondag 22 juni is de 2e editie van het Geheime Tuinen-festival!
Zaterdag 3 mei 2014 ging de themawandeling (zo dicht bij dodenherdenking) vanuit de Jardin d’Isabelle richting het monument voor de Joodse slachtoffers in de Ursulinentuin. Vervolgens werd langs en door de ene kant van het Stadspark naar het Britse kerkhof in Ophoven gewandeld om daarna via de Ophovener Hof en Ophovener Molen langs en door de andere kant van het Stadspark terug te keren.
Op zaterdag 5 april werden er weer twee wandelingen aangeboden door de geheime tuinen van Sittard. Vanuit Jardin d’Ísabelle aan het Kerkepad ging om 11:30 een wandeling langs de geheime tuinen in het centrum. Een tweede (thema-) wandeling vertrok op dezelfde tijd en plaats en ging via de groene stukjes van de Baandert naar de Stadbroekermolen om vervolgens weer terug te keren naar het centrum. De volledig gerestaureerde Stadbroekermolen beschikt over een natuurgetrouwe kopie van een oud-Hollandse tuin, zoals die er in vroeger dagen ook lag. Kortom; Groen vol verhalen.
Zaterdag 1 maart 2014: Voor het kanon van het balkon ’s avonds de ‘vastelaovendj’ min of meer opende, gingen we nog op stap door een aantal geheime tuinen. Deze wandeling stond gezien de periode waarin ze plaatsvond in een enigszins rood/geel/groene sfeer. We kwamen onder andere langs aan carnaval of carnavalsvierders gerelateerde tuinen, (zoals de gele bloeiende kornoelje die later groen en tenslotte rood wordt) maar zagen ook wat objecten die een relatie hebben met de vergankelijkheid van het bestaan. Dat zijn immers twee met elkaar verbonden zaken! Ook de reguliere wandeling door de geheime tuinen vond weer plaats natuurlijk!
De themawandeling van 1 februari 2014 had als thema ‘geheimen van de Kollenberg‘. Deze heuvel bergt veel geschiedenissen, waarvan er sommige gruwelijk zijn, andere lieflijk en mooi.
De themawandeling door de geheime tuinen van Sittard van 4 januari 2014 was een bijzondere: een stiltewandeling.. Stil zijn en luisteren naar het getik van de regen, of het geknisper van de bladeren en brekende takjes in plaats van luisteren naar de buurman of de gids! Helemaal stil was het overigens niet, een enkele keer gaf de gids toelichting geven en er werden teksten meegegeven waarover men kon nadenken. Velen durfden het aan… Vertrek was, net als de reguliere wandeling weer om 11.30 uur in de jardin d’Isabelle, te bereiken via het ‘getske’ rechts van de Michielskerk aan de markt van Sittard…Duur van de wandelingen ca één uur en drie kwartier…
Op de 28e december 2013 werd in het kader van Wèntjerdruim nog een extra wandeling georganiseerd. Ze vertrok op de normale tijd: 11.30 uur in de jardin d’Isabelle..
zaterdag 7 december 2013: Het hele jaar 2013 zijn er op de eerste zaterdag van de maand de wandelingen geweest door de Geheime tuinen van Sittard. In dit jaar zijn in totaal ongeveer 4000 mensen mee geweest met de wandeling, een enorm succes! De decemberwandeling door de geheime tuinen, op zaterdag 7 december, zal bijzonder zijn: de standaardwandeling gaat natuurlijk weer langs een aantal kenmerkende tuinen met hun verhalen in het centrum en komt onder andere langs het klooster en de tuin van Agnetenberg. De themawandeling van december zal (niet zo vreemd de dag na de verjaardag van bisschop Sinterklaas!) een bijzondere bisschopswandeling zijn, waarbij we speciale aandacht schenken aan plaatsen die te maken hebben met enkele van de bisschoppen die van Sittardse oorsprong of op een of andere manier aan Sittard verbonden zijn. Sommige namen zullen u bekend in de oren klinken, van anderen hoort u deze dag wellicht voor het eerst! Vertrek van de wandelingen zal weer zijn in de jardin d’Isabelle, om 11.30 uur. Welkom allemaal!
Wandelen met een ziel op 2 november!
Op 2 november 2013 zal weer de maandelijkse geheime tuinenwandeling plaatsvinden. Zoals iedere maand vertrekken we om 11.30 uur vanuit de jardin d’Isabelle, die ligt aan het ‘getske’ rechts van de Michielskerk aan de Markt van Sittard. Op deze dag zullen weer twéé soorten wandelingen worden aangeboden. De reguliere wandeling gaat langs een aantal interessante tuinen met bijzondere verhalen en eindigt in de tuin van klooster Agnetenberg. De andere wandeling is een wandeling ‘met een ziel’: Diverse plaatsen in het groen zijn verbonden met dood en nagedachtenis. Zo komen we naast de openbare begraafplaats, waar o.a. Toon Hermans, Zefke Mols, Jo Erens en (een relikwie van) deken Tijssen rusten onder andere begraafplaatsen tegen in de Ursulinentuin en Agnetenberg. Op fort Sanderbout en in de schootsvelden lagen ook begraafplaatsen, in de Duustergats is het monument van de vliegenier en is het memoriebos te vinden… Langs een aantal van dit soort plekken gaat de wandeling, waarbij u de stad deze dag op een bezinnende manier leert kennen en de doden u vermoedelijk toch weer wat nieuws leren.