Ursulinentuin wordt bezinningstuin

‘Het is altijd een bezinningstuin geweest’

Gepubliceerd: 13 aug 2014 17:26 Laatste update: 13 aug 2014 17:26 Nieuws

Er bestaan plannen om van de Ursulinentuin aan de voet van de Dominicanenwal in Sittard een bezinningstuin te maken. “Maar eigenlijk is deze plek altijd al een plek van bezinning geweest,” zegt Peer Boselie, een van de kartrekkers van het project Geheime Tuinen in Sittard.

Vroeger wandelden de Ursulinen in hun tuin. Ze kwamen er om te bidden, te tuinieren, met elkaar te praten en ze begroeven er hun overleden zusters. En ook nu komen er mensen die gewoon eens even ‘stil willen staan’ bij hun eigen gedachten.
Nu de Ursulinentuin, ruim 20 jaar na de opening voor het publiek, aan een grote onderhoudsbeurt toe is, is dat volgens de projectgroep Geheime Tuinen de ideale gelegenheid om het karakter ervan als een voor iedereen vrij toegankelijke plek van bezinning duidelijker te onderstrepen.
Dat kan bijvoorbeeld door er een symbolisch levenspad in aan te leggen, dat loopt van een speelplek aan de westzijde naar de oostzijde, waar de zusters begraven liggen. Dat pad voert over verschillende materialen: steen, zand, leem, houtsnippers, grind, door water. Het voert langs bloemenperken, hagen met bramen en bessen, een kruidentuin (aanleg en onderhoud bijvoorbeeld in samenwerking met het IVN), door een labyrinth en biedt allerlei invalshoeken om een anders tegen de dingen aan te kijken.
Het is verder de bedoeling om rond de bezinningstuin een lesprogramma voor basisscholen te ontwikkelen.
De gemeente draagt vanuit de post groenonderhoud bij aan het project, en ook vanuit provinciale pot ‘Groen in en om de stad’ is er wat geld beschikbaar voor de realisatie van het plan. Het is de bedoeling dat de bezinningstuin klaar is bij de start van het derde Geheime Tuinen Festival, dat op 21 juni 2015 plaats vindt.
Foto: Voorjaar in de Ursulinentuin – © Libor Bednarik, Sittard365.com

bezinningstuin.voorjaar_in_sittard_libor_bednarik_stadstuin

http://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20140813/Het-is-altijd-een-bezinningstuin-geweest