Gemmakapel en -hofke

Net buiten het centrum ligt aan de Leyenbroekerweg het voormalig kloostercomplex van de Passionistinnen. De kapel is toegewijd aan de heilige Gemma Galgani.

Zij was een jong gestorven vrouw (1878-1903) uit een dorpje nabij Lucca in Toscane en een typische heilige uit haar tijd. Als kind leed ze veel door haar slechte gezondheid en omdat ze zichzelf boete oplegde. Ze at nauwelijks, sliep op de grond en verwondde zichzelf soms. Ze kreeg visioenen en bovennatuurlijke ervaringen en raakte geregeld in extase, waarbij ze soms ging zweven. Ze zou gesproken hebben met haar beschermengel, met Jezus, met Maria en diverse heiligen, waaronder Passionist St Gabriƫl, een evenals zij jong gestorven.

Groeninformatie

De Gemmakapel is geopend gedurende de wintertijd van 8 tot 18 uur en tijdens de zomertijd tot 19 uur. De zusters zijn aanwezig voor een gesprek tussen 9 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 15 uur.

Bezinning

De kapel, van waaruit Toon Hermans, groot aanbidder van de Heilige Gemma, ten Grave werd gedragen, is gelukkig nog als centrum van stilte en gebed in gebruik. Een stichting is opgericht om de kapel te onderhouden en open te houden.