Bedevaarttuin Mariapark

In 1866 vond in Sittard een wonder plaats, toegeschreven aan Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart, dat een pensionaire (leerling) van de Ursulinen uit het pensionaat aan de Oude Markt het leven redde. Ze had per ongeluk een naald ingeslikt tijdens het handwerken en die was vast komen te zitten op een onbereikbare plaats in haar keel. Ontsteking en dus de dood dreigde, in een tijd waar nog geen penicilline bestond. Door aanroeping van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart hoestte ze uiteindelijk toch de naald op.

Geschiedenis

Het onverwachte gevolg was het ontstaan van een bedevaartplek en een explosie van devotie die in Nederland haar gelijke nooit heeft gehad en waarschijnlijk ook nooit meer zal hebben. In 1867 ontstond een broederschap van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart. Leden van de broederschap kwamen met name uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Indonesië en Amerika. Uit binnen- en buitenland kwamen massaal de pelgrims naar het kleine stadje en vanuit bijvoorbeeld Noord-Holland en West-Brabant reden speciale treinen met meer dan duizend pelgrims. Honderden slaapplekken werden geregeld. In de stad en in de basiliek waren soms meer dan 125 eucharistievieringen op één dag...

Groeninformatie

Het Mariapark is gedurende de zomerperiode regelmatig open voor bezoek, in de winter onregelmatig.

Bezinning

In verband met de grote toestroom aan bedevaartgangers werd in 1890-1891, op de plek van een oude rosmolen, tegenover de basiliek een kruisgang met binnentuin (pandhof) gebouwd. In het Mariapark, zoals het werd genoemd, konden bedevaartgangers vieringen bijwonen, mediterend rondlopen en elkaar ontmoeten.

  • JH16-05-2013 (12)
  • JH16-05-2013 (13)